2016, ‘Uluslararası Bakliyat Yılı‘ ilan edildi

Birleşmiş Milletler (BM), 2016’nın ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
2016, ‘Uluslararası Bakliyat Yılı‘ ilan edildi

Birleşmiş Milletler (BM), 2016’nın ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olmasına karar verdi. Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kararın bakliyat sektörü için çok önemli olduğunu belirtti. Tiryakioğlu, konu ile ilgili şunları ifade etti:

“Fasulye, mercimek, bezelye ve nohut asırlardır dünyada beslenmenin köşe taşları oldu. BM’nin 2016’yı ‘Bakliyat Yılı‘ ilan etmesi, bakliyat bilincini artıracak. Ürün grubunun sağlık ve beslenmede önemli bir rol oynamasını mümkün kılmanın yanı sıra gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sunacak. Bununla beraber Türkiye için 2016, önemli bir yıl olacaktır. Dünya bakliyat üretimi ve ticaretinde ülkemiz önde gelen bir oyuncudur. Bu bağlamda 2016’dan evvel yürütülecek çalışmaların en büyük getirisi Türkiye'ye olacaktır.


Hayvansal besinlerin temel alternatifi olan ve proteince en zengin olan bakliyat bilinçsizlikten dolayı dünyada tüketimi gerileyen bir gıda haline gelmiştir. Bu durum gelecek nesillerin kötü beslenmesi anlamına gelmektedir. Bunu dünya toplumlarına anlatmak için BM in bu kararı çok stratejik olmuştur. MBTG'nin ana ürün gruplarından olan bakliyat konusunda da bir süredir, tanıtım grubumuz hazırlıklar yapmaktadır. 2016 ‘Bakliyat Yıl‘ı tanıtımlarının dünya genelinde yapılmasında MBTG ana görev alacak kurumlardandır. Hedefimiz 2016’dan itibaren tüketimi negatife geçen bakliyat tüketiminin her yıl dünyada yüzde 2-3 oranında artış elde etmesidir. Bu fırsat ülkemiz için bir daha yakalaması güç bir fırsattır. Bu bağlamda hem devlet hem özel sektör hem sivil toplum örgütleri olarak 2016’ya çok iyi hazırlanmamız gerekmektedir. 2016 ‘Bakliyat Yılı‘ için dünya genelinde belirlenen bütçe 4-5 milyon dolar civarında öngörülmektedir. Bu çalışmanın çarpan etkisine bakıldığında, her yıl yüz milyonlarca dolarlık bir döngü öngörülebilir.”




Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı da 2016’nın ‘Uluslararası Bakliyat Yılı‘ olarak ilan edilmesinin bakliyat sektörü için olumlu olduğunu dile getirdi. Bakliyatın öneminin tüm dünyada anlaşılmasının sektörün ilerlemesi adına faydalı sonuçlar doğuracağını kaydetti. Batallı, “İnsanlar beslenmenin önemini kavradıkça, bakliyatın dünyada popülaritesi artıyor. Bakliyat artık sağlıklı beslenmede çok yönlü gıda seçeneği olarak tercih edilmektedir. Bu fikrin ortaya konulmasından bugünlere gelmesinde sektörün yoğun bir çabası vardır, gerek birliklerimiz, gerek MBTG ve gerekse CICILS ile birlikte bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi için gelecek 3 yılımızı buna göre planlıyoruz.” dedi.

Bu arada CICILS, 2016 aktivitelerini finanse etmek için 1,1 milyon dolar kaynak ayırdı. Bir dizi ulusal komiteden meydana gelen CICILS üyeleri; kendi ülkelerinde yönetimler, çiftçiler, sivil toplum örgütleri, perakendeciler, gıda üreticileri, sağlık ve bilim kuruluşları ve BM örgütleri ile çalışıyor.
CİHAN

Yorumlar