20 bin şirkete e-Defter zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tebliğine göre 20 bin şirket e-Defter uygulamasına geçecek. Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner’e göre bu uygulama maliyetleri sınırlayacak.GİB’in Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği...

Google Haberlere Abone ol
20 bin şirkete e-Defter zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tebliğine göre 20 bin şirket e-Defter uygulamasına geçecek. Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner’e göre bu uygulama maliyetleri sınırlayacak.

GİB’in Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. 20 bine yakın şirketi kapsayacak uygulama ile ekonomiye 500 milyon lira katkı yapılması hedefleniyor.

2000’den bu yana şirketlere bilişim ürünleri sunan belirten Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner, e-Defter‘in noter tasdiki, kâğıt, baskı ve depolama maliyeti; basım ile denetim safhaları adına ciddi artıları olduğunu dile getirdi.

Firmalar için e-Defter ile üretim ve denetim maliyetlerinin de gerileyeceğini vurgulayan Erkiner, “Sistem büyük ölçekli firma başına ayda 8 bin liraya yakın tasarrufa olanak verecek. Sistemi uygulayacak şu an 20 bin firma var. Sistemin oturmasının ve kapsamdaki firma sayısının artmasının ardından, ülke ekonomisine yaklaşık 500 milyon liraya yakın tasarruf elde edecek.” dedi.

e-Defter’in devletin vergi denetimini kolaylaştıracağını anlatan Erkiner, sistem sayesinde firmaların proseslerini daha iyi yöneteceğini ve kâğıt tüketimini de kısacağını ifade etti.

Sisteme ortalama 4 haftalık bir geçiş süresi olduğunu aktaran Erkiner şunları kaydetti:

“e-Defter ‘e geçiş için başvurunun 1 Ocak 2015 tarihine kadar yapılmış olması gerekiyor. Orta ölçekli bir firmada yatırım bir sene gibi kısa bir sürede büyük ölçekli firmalarda ise bu proses daha süratli, 2 ay gibi kısa bir sürede kendini amorti edip kara geçeceğini öngörüyoruz. e-Fatura kapsamında kurumların veri trafiği görülürken, e-Defter ile devlet ve şirketler arasında veri alışverişi olacak. e-Fatura işlem adedi bağlamında çok daha büyük hacimli olmasına karşın, e-Defter’de tek aylık periyodlarda daha küçük boyutlarda veri alışverişi görülecektir. e-Fatura tarafında çözümler yerine şirketler, devlet tarafından sertifikalandırıldı. Buna karşın e-Defter uygulamasında ise devlet, sadece çözümleri sertifikalandırıyor ve şirketler bu çözümleri kullanmaya zorunlu bırakılıyor. Bu durum, uygulamada çok daha stabil bir ortam oluşmasını olanaklı kılıyor.”

CİHAN

Yorumlar