TEOG yerine hangi sistem gelecek?

TEOG'un kaldırılmasının gündeme gelmesinin ardından öğrenciler ve veliler TEOG'un yerine gelecek yeni sistemi araştırmaya başladı. Peki TEOG yerine hangi sistem getirilecek?

Google Haberlere Abone ol
TEOG yerine hangi sistem gelecek?

SonHaberler | Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında TEOG sisteminin kaldırılması gerektiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yaptığı açıklamayla bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını duyurmuştu. TEOG'la alakalı peş peşe gelen açıklamaların ardından öğrenciler ve veliler TEOG sınavının yerine hangi sistemin getirileceğini merak etmeye başladı. Veliler TEOG'un yerine gelecek sistemi araştırmaya devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

TEOG yerine nasıl bir sistem gelecek, sistemin işleyişi nasıl olacak gibi soruların cevabını bekleyen öğrenciler ve velilerin gözü kulağı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılacak açıklamadaydı. Beklenen açıklama nihayet geldi. TEOG'un yerine getirilecek olan sistem ve sisteme geçişte yaşanacak süreçlerle alakalı açıklamayı MEB Müşteşarı Yusuf Tekin yaptı. Tekin'in yaptığı açıklamada TEOG’un yerine işleyecek sistemle ilgili öğrenci ve velileri yakından ilgilendirecek önemli detaylar yer alıyor. 

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN AÇIKLAMASI!

Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı Yusuf Tekin tarafından TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada "Sınavsız model seçeneği değerlendiriliyor." ifadelerine yer verildi.

MEB müsteşarı Yusuf Tekin gerçekleştirdiği açıklamada liseye geçişte sınavsız bir döneme geçiş yapılacağını ve konuyla alakalı çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Tekin'in açıklaması: "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak." cümlelerine yer verildi.

YENİ SİSTEM CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULACAK

MEB müsteşarı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada TEOG'un kaldırılmasının ardından uygulanacak yeni sistemin modelinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.

15 YILDA SÜREKLİ DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİ

8 yıllık ilk ve orta öğretimin ardından liselere geçiş için uygulanan sistem son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan mezun olduktan sonra Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden LGS sistemi, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak değiştirildi. OKS sistemi ise 4 yılın ardından kaldırılarak yerine 6 ve 7. sınıflarda yıl sonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.

Yorumlar