Müslümanların en büyük 20 keşfi

Müslümanların en büyük 20 keşfi,islamda keşif,müslümanların icatları,müslümanlar ne icat etti

Google Haberlere Abone ol
Müslümanların en büyük 20 keşfi

Bir çok Avrupa ülkeleri bugün dünyada herkesin kullandığı kəşfleri kendi adlarına çıkarıyor. Fakat incelediğimiz zaman bu bulguların hiç de batı dünyasına ait olmadığını, bunların Müslümanlar tarafından icat edildiği ortaya çıkıyor. Dünyaca ünlü İngiliz "The Independent" gazeteside kendi sayısında Müslümanların büyük keşfinin listesini yayınladı. 

1. Kahve

Rivayete göre, Güney Etiyopya'da Halid isimli bir Arap çoban koyunların bir bitkiyi yedikten sonra canlanığını görüp. O, aynı bitkiden toplayarak onu kaynatıp, içti. Böylece bitkinin kullanımı başladı. Kahve Avrupa'ya, tam olarak, İtalya'nın Venedik bölgesine sadece 1645 yılında ulaşmış.

2. «Gözün sırrı»

Eski Yunanlılar insan gözünden ışık ışınlarının çıktığını, bu yüzden dolayı bildiğini diyorlardı. X yüzyılda ise Müslüman alim İbn Haytam ışık ışınlarının insan gözünde yansımasını, bu sayede görebildiğimizi keşfetmişti.

3. Satranç

Satrancın modern versiyonu ilk defa İran'da keşfedildi ve bundan sonra Avrupa'ya yayıldı.

4. Uçmak girişimi

Wright kardeşlerin ilk uçmak girişiminden yaklaşık 1000 yıl önce Abbas İbn Firnas adlı bir Arap "Ulucami» camiinin minaresinden tahta kanatlarla uçmaya çalıştı. Uçamadı, ama tahta kanatların yarattığı paraşüt etkisi ile yere yavaş şekilde indi. 875 yılında 70 yaşında ikinci kez, bu kez ipek ve kartal tüylerinden yapılmış kanatlarla uçmaya çalıştı ve yaklaşık 10 dakika havada kaldı.

5. Sabun ve şampuan

Sabun daha önceler Eski Mısır'da da oldu, ama Araplar bu sabuna bitkisel yağ ilave edilerek günümüzde kullanılan sabunu keşfetmişlerdir. Şampuan da Arapların keşfidir, İngiltere'ye ilk kez 1759-da getirildi.

6. Sıvı

Çeşitli kaynama sıcaklığı sayesinde sıvıların birbirinden farklılaştığını ilk kez Cabir İbn Hayyan adlı Müslüman keşfetti. O, yaptığı deneylerde modern kimyanın kurucusu sayılır.

7. «Mil sistemi»

Düz hareketi dönen harekete çeviren mil sistemi ilk kez Müslüman bilim adamı El Ciziri tarafından keşfedildi.

8. Elbise
Yüz ve astardan oluşan kıyafet hazırlanması ilk defa Orta Asya'da keşfedildi.

9. Kubbe

Kubbe ve bu gibi yuvarlak şekilde olan tikintiər İslam mimarisinin ürünüdür. İngiltere Kralı V Henrinin sarayının mimarı da müslüman oldu.

10. Cerrah aletleri

Bugün dünyada kullanılan tüm cerrah aletlerinin tasarımını El Zehrevi hazırladı. Onun hazırladığı aletlerden 200'e yakını bugün de kullanılıyor.

11. Rüzgar değirmeni

Rüzgar değirmeni ilk defa İran'da keşfedildi, daha sonra Arap ülkelerinde de kullanılmaya başlandı. Avrupa'da ilk rüzgar türbinleri ise bundan 500 yıl sonra kullanıldı.

12. İğne (tıbbi)

İlk defa olarak iğneden kullanımı da İslam dünyasında meydana geldi. Çiçek hastalığına karşı aşı Avrupa'da keşif edilenden 50 yıl önce Osmanlı'da giriş oldu.

13. Mürekkepli kalem

İlk bile kalem 953 yılında Mısır sultanlığına keşfedildi.

14. Algoritma ve Trigonometri

Algoritma ve Trigonometri Avrupa'ya İslam dünyasından girdi.

15. 3 çeşit yemek

Ilk kez İspanya'nın Cordoba eyaletinde Müslümanlar yemek sırasında 3 çeşit yemek kültürünü dünyaya ilettiklerini.

16. Halı

Halıyı da Avrupa'ya Müslümanlar vasıtasıyla gittiğini.

17. Çek (belge)

Modern bankalarda kullanılan çeklerin kökeni Araplar tarafından kullanılan ve "sak" olarak adlandırılan kağıttır.

18. Dünya ve Güneş

Müslüman alimlerinden bir çoğu IX yüzyılda Dünyanın Güneş etrafında döndüğünü söylemişler. Galile ise bunu müslümanlardan 500 yıl sonra söyledi. Müslümanların dönemin hesaplarına göre dünyanın çapı 40 253 km idi (şimdiki boyutundan toplam 200 km az).

19. Barut

Araplar barutu ilk kez askeri amaçla kullanılmış. Özellikle çapraz Savaşları sırasında Müslümanlar tarafından kullanılan rokete benzeyen silah Hıristiyanları dehşete getirmişti.

20. Bahçe kültürü

Evlerin avlusunda bahçe kültürü, bahçe dekorasyonu Avrupa'ya ilk defa Müslümanlar tarafından getirildi. 

Yorumlar