Karabasan

Karabasan, genelde insanın tam kendinde olmadığı zamanlar da meydana gelen bir durumdur. Bu durum ile karşılaşan kişilerin durumlarına aslında halüsinasyon adı verilmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Karabasan

Karabasan, genelde insanın tam kendinde olmadığı zamanlar da meydana gelen bir durumdur. Bu durum ile karşılaşan kişilerin durumlarına aslında halüsinasyon adı verilmektedir.  Genellikle karabasan durumlarında uykudan uyandığınızı düşünürsünüz. Aslında durum tam tersidir ve uyku hali devam etmektedir. Her karabasan durumu yaşayan kişilerde senaryo farklı ilerlemektedir.

Uykudan kalktığınız ya da uyandığınızı düşündüğünüz halde yataktan kalkamamanız, kuvvetli bir gücün sizi tutuyor olması, kıpırdayamamanız veya ses çıkartamamanız, her ne kadar bağırmaya çalışsanız da sesinizin çıkmıyor olması, bütün çabalarınıza rağmen sizi kimsenin fark etmiyor olması durumu halk arasında karabasan olayı olarak tabir edilir. Genelde bu olay ile yüz yüze gelen kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Karabasan belirtileri;

En bilindik belirtisi uyku öncesi veya uyanma öncesi kişilerde oluşan geçici iskelet felci durumudur. Başka bir söyleyişle, kişinin uykuya geçerken veya uyanırken hareket edememesidir. Uyku felcini beraberinde gelen hypnagogic durumu takip eder. Bu da genelde görsel, işitsel ve dokunsal olarak belirir. Genelde birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilen karabasan vakası bazı kişilerde aşırıya kaçıp 4-5 saat kadar süregeldiği söylenmektedir.

Diğer belirtiler;

  • Karabasan halinde uyumaya başladıktan yaklaşık 1-2 saat sonrasında çığlık atma ve ağlama durumlarına geçebilirsiniz.
  • Soluk alıp vermenizde düzensiz sıklıklar gözlenebilir
  • Kalp atışlarınız git gide hızlanabilir
  • İnsanlar sizi gördükleri anda normal olmadığınızı ve değişiklikler olduğunu fark edebilir
  • Gördüğünüz rüyayı asla hatırlayamazsınız ve karanlık olarak düşünürsünüz
  • Başkaları size durumunuzu anlatmadıkça hiçbir şeyin farkına varamazsınız

Karabasan riskini arttıran faktörler;

  • Yatarken sırt üstü pozisyonda uykuya dalma
  • Uyku saatlerinde planlamaların olmaması ve uykunun düzensiz gerçekleşmesi
  • Çok fazla stres gerektiren işlerde çalışmak ve sürekli sıkıntı hali
  • Yaşam tarzında olan değişiklikler
  • Antihistamirler ve uykuya geçmeyi sağlayan yardımcı ürünler

Karabasan olayının cinlerle ilgisi var mı?

Genelde halk arasında karabasan durumunun cinler ile alakalı olduğu söylense de uzaktan yakından alakası olmayan bir durumdur. İslam dinine göre insan nesli dışında olan varlıkların cin olarak tarifi yapılmaktadır. Bu da en açık şekilde kuranı kerimde geçmektedir. Ancak karabasan olayında kişi ve kişiler rol oynamamaktadır. Karabasan durumu yaşayan kişiler genelde yataklarının altına makas, bıçak, iğne gibi metal can yakıcı aletler bulundurarak bu illetten kurtulmaya çalışırlar. Oysa ki çeşitli terapi ve ilaç tedavileri ile durum giderilebilinir. Fakat gecede birden fazla yaşanan karabasan olayları dikkate alınmalıdır.

Karabasanın tedavisi var mı?

Kişinin eğer ailesinde karabasan öyküsü varsa, uyku halinde ya da uykuya geçiş aşamasında apne denilen durum gerçekleşiyorsa kişi uyku laboratuarına yollanır ve uyku EEG’si gözlenir. Bu durum sayesinde beyin dalgaları ile uyku durumuna bakılır. Eğer kişide tek bir problemle bile karşılaşılsa çeşitli ilaç tedavisi uygulanır ve sorun giderilmeye çalışılır. 

Uyku durumunu psikiyatrik ve depresyon halleri de etkilemektedir. Uygulanacak psikiyatrik tedavi ile sorun giderilir. Ancak kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı çatışma gibi durumlar fiziksel problemi etkilediği için ilaç tedavisi her zaman etki göstermeyebilir.

Yorumlar