2018 LGS sınavı son dakika iptal mi edildi LGS sınav soruları sızdırıldı mı? MEB açıklaması

Cumartesi günü onbinlerce öğrencinin katılımıyla yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS), soruların sınav başladığı sırada dışarı çıkarıldığı şüphesi üzerine savcılık soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 3 öğretmen gözaltına alındı. Oyuncu Hakan Yılmaz, sınav sorularının sızdırıldığı iddiasını gündeme getiren ilk isimlerden birisi olmuştu. Liseye Giriş Sınavı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında Liseye Giriş Sınavı'na dair önemli bir açıklama yaptı. Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak. Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz, Anadolu imam hatip liselerimiz var. Öğrenci bunlar arasından 5 tercih yapacak" dedi. LGS’nin tamamlanmasının ardından rahat bir nefes alan öğrenciler, şimdi de MEB’in sonuçları açıklamasını bekleyecek. Bakanlığın daha önce yaptığı açıklamalara göre LGS sonuçları 22 Haziran’da ilan edilecek. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirme işlemlerinin detayları ‘Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

Google Haberlere Abone ol
2018 LGS sınavı son dakika iptal mi edildi LGS sınav soruları sızdırıldı mı? MEB açıklaması

Cumartesi günü yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS), soruların sınav başladığı sırada dışarı çıkarıldığı şüphesi üzerine savcılığın soruşturma başlattığı, 3 öğretmenin gözaltında olduğu belirtildi. LGS'de sorular sınavın yapıldığı sırada dışarı çıkarıldı. Sözel ve sayısaldaki fen bilimleri sorularının Ümraniye, Pendik ve Esenkent bölgelerindeki 3-4 farklı okuldan, farklı kişiler tarafından özel bir kolejdeki öğretmen arkadaşlarıyla paylaştığı bilgisine ulaşıldı. Habere göre, sayısal sınav saat 11:30'da başlarken, ilk soruların mesajla saat 11:32'de atıldığı ortaya çıktı. Görevli olmayan bir öğretmenin sınav sırasında telefonuna mesaj gelmesiyle 155'i arayarak ihbar etmesi üzerine emniyet soruşturma başlattı. Dün gece ilk mesajı atan öğretmenin emniyetteki sorgusunun ardından olayın genişlediği ve farklı ilçelerde farklı öğretmenlere tarafından soruların dışarı çıkarıldığı anlaşıldı. Oyuncu Hakan Yılmaz LGS sınavı devam ederken kişisel Twitter hesabında soruların sızdırılmış olabileceğini iddia etmiş ve soruların fotoğrafını paylaşmıştı. Yılmaz, "Bu fotoğrafı sınavın 30. dakikasında yanımdaki velinin cep telefonundan çektim. WhatsApp'tan kendisine gelmiş, dışarıya soru kitapçığı sızmış diye. Dışarı sızabildiğine göre cevaplar da içeriye sızar mı acaba? Doğruysa yazık çocuklarımıza" dedi. 


3-4 FARKLI OKULDAN ÖZEL OKULDAKİ ÖĞRETMENE GİTTİ... 

LGS'de sorular sınavın yapıldığı sırada dışarı çıkarıldı. Sözel ve sayısaldaki fen bilimleri sorularının Ümraniye, Pendik ve Esenkent bölgelerindeki 3-4 farklı okuldan, farklı kişiler tarafından özel bir kolejdeki öğretmen arkadaşlarıyla paylaştığı bilgisine ulaşıldı.

SINAV BAŞLADI 2 DAKİKA SONRA SORULAR GİTTİ... 

Habere göre, sayısal sınav saat 11:30'da başlarken, ilk soruların mesajla saat 11:32'de atıldığı ortaya çıktı. Görevli olmayan bir öğretmenin sınav sırasında telefonuna mesaj gelmesiyle 155'i arayarak ihbar etmesi üzerine emniyet soruşturma başlattı.

BİRÇOK ÖĞRETMEN SIZDIRMIŞ... 

Dün gece ilk mesajı atan öğretmenin emniyetteki sorgusunun ardından olayın genişlediği ve farklı ilçelerde farklı öğretmenlere tarafından soruların dışarı çıkarıldığı anlaşıldı. 

3 ÖĞRETMEN GÖZALTINDA... 

Şu ana kadar İngilizce soruları dışında diğer soruları dışarı çıkaran üç öğretmenin gözaltında olduğu ve savcılık tarafından ifadelerinin alındığı, soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Savcılığın öğretmenlerin yazışmalarını incelediği ve cevapların sınıflara gönderilip gönderilmediği konusunda araştırma yaptığı kaydedildi.

OYUNCU HAKAN YILMAZ FOTOĞRAF PAYLAŞMIŞTI... 

Oyuncu Hakan Yılmaz LGS sınavı devam ederken kişisel Twitter hesabında soruların sızdırılmış olabileceğini iddia etmiş ve soruların fotoğrafını paylaşmıştı. Yılmaz, "Bu fotoğrafı sınavın 30. dakikasında yanımdaki velinin cep telefonundan çektim. WhatsApp'tan kendisine gelmiş, dışarıya soru kitapçığı sızmış diye. Dışarı sızabildiğine göre cevaplar da içeriye sızar mı acaba? Doğruysa yazık çocuklarımıza" dedi. 

SINAVA GİRMEYENLER NE YAPACAK

Liseye Giriş Sınavı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında Liseye Giriş Sınavı'na dair önemli bir açıklama yaptı. Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak. Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz, Anadolu imam hatip liselerimiz var. Öğrenci bunlar arasından 5 tercih yapacak" dedi.

HANGİ KURUMLARA ÖĞRENCİ ALINACAK

Türkiye genelinde 303'ü fen lisesi, 89'u sosyal bilimler lisesi, 228'i Anadolu lisesi, 297'si imam hatip lisesi, 26'sı mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazlı program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacak.

SÖZEL BÖLÜM

Sözel bölümde sekizinci sınıf Türkçe dersinden 20; din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden 10’ar soru için 75 dakika süre tanındı.

SAYISAL BÖLÜM

İkinci oturum olan sayısal bölümde ise, matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere 40 soruyu 60 dakikada yanıtladılar. Ortaokul sekizinci sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı sınavı öğrenciler değerlendirdi. Kimi adaylar, sözel sorularının beklediklerinden kolay olduğunu söylerken, sayısal bölümde zorlandıklarını belirtti. Adaylar, özellikle de matematikte zorlandıklarını anlattı. İşte öğrencilerin görüşleri:

MATEMATİK TAHMİN EDİLENDEN ZORDU

Bu sene ilk kez yapılan LGS sınavında öğrenciler matematik sorularını zorlayıcı buldu. İşte yorumlardan birkaçı..

Buse Yankı: Sayısal bölüm tahmin ettiğime göre daha zordu. Soruların biraz daha kolay olmasını beklerdir. Açıkcası sayısal bölümde zorlandım. Zamanımın büyük kısmı sayısal bölüme gitti. Tam tersi sözel bölüm ise daha kolay ve metinler anlaşılırdı. 

Tekin Turna:  Sözel bölümden çok korkum yoktu bana göre sözel bölüm kolaydı sorular anlaşılırdı ama sayısal bölüm zorladı. Özellikle matematikte bazı sorulara çok zamanım gitti. 

Ezgi Şentürk: Geçim soruları çözmüştüm sınabda gerçekten faydasını gördüm. Sayısal bölüm denildiği kadar zor gelmedi bana ama sözel bölüm özellikle Din Kültürü beni gerçekten zorladı. 

SONUÇLAR 22 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK

LGS’nin tamamlanmasının ardından rahat bir nefes alan öğrenciler, şimdi de MEB’in sonuçları açıklamasını bekleyecek. Bakanlığın daha önce yaptığı açıklamalara göre LGS sonuçları 22 Haziran’da ilan edilecek. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirme işlemlerinin detayları ‘Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan ötüründe hesaplanacaktır.

a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b. Her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c. Her bir ders testinin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Ham puanlar, her bir ders testi ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her ders testinin standart sapması hesaplanır.

d. Öğrencilerin her bir ders testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

f. Yabancı dil ve/veya din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin yabancı dil ve/veya din kültürü ve ahlak bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69 uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.


SINAVIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

a. Başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusu olmadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,

b. Cevap kâğıdının, içinde bulunması gereken sınav güvenlik poşetinden çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması

c. Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi

ç. Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması,

d. Geçerli kimlik belgesinin ve fotoğraflı sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,

e. Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,

f. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,

400 x (TASP – En Küçük TASP)

En Büyük TASP – En Küçük TASP

g. Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi’nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için sınav görevlilerinin ve yetkililerin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.

SINAV İTİRAZLARI

a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecektir.

b. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” veya T.C. Ziraat Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Türkiye Halk Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Türkiye Vakıflar Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı ya da şubeden, ayrıca; https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartları aracılığıyla 20 TL (KDV dâhil) yatırılması gerekmektedir.

c. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.
ç. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul Sistemi veya http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.

d. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

e. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır

Gülsüm annenin hikayesi LGS'de soru oldu

Antalya'da, 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan, 'Umut' ismi verilen kimsesiz genç ile ona 10 yıldır evinde bakan Gülsüm Kabadayı'nın hikayesi, hafta sonu yapılan Liseye Geçiş Sınavı'nda (LGS) öğrencilere soru oldu.

1 milyon öğrencinin 2 Haziran Cumartesi günü girdiği LGS'de, Gülsüm Kabadayı ve 10 yıldır bakımını üstlenip, 'Umut' adını verdiği gencin hikayesinin bir bölümü, 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' sorusu oldu. Soruda ikilinin hikayesinin bir bölümü ile Rus muhabirin sorusuna Kabadayı'nın verdiği cevap yer aldı. Öğrencilere bu parçadan hangi sonucun çıkarılamayacağı soruldu.

MEB'E TEŞEKKÜR ETTİ

LGS sorusunu sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından paylaşan Gülsüm Kabadayı, '1 milyon öğrencimizin girdiği LGS'de sorulan soru üzerine bugün çok mesaj geldi ve telefon ile arandım. Herkese teşekkür ederim. Bana bu onuru yaşatan Milli Eğitim Bakanlığı'na teşekkür ederim' diye yazdı. 

GÜLSÜM ANNE İLE UMUT'UN HİKAYESİ

Antalya'nın Aksu ilçesinde, 2008 yılında, sürücünün aracıyla çarpıp, kaçtığı gencin vücudu tümüyle felç oldu. Genç, bilinci kapalı olarak hastaneye götürüldü. Bir yakınına refakat eden Gülsüm Kabadayı, tanımadığı kimsesiz gence sahip çıktı. Kabadayı, 'Umut' adını verdiği genci yoğun bakımda 312 gün yalnız bırakmadı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nce tedavisi tamamlanan genç devlet korumasına alındı. Hastanede o dönem kemik yaşının 17 olduğu belirlenen gence 'Mustafa Öz' adına düzenlenen ve doğum tarihi olarak 01.01.1992 yazan nüfus cüzdanı verildi. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından genç, Gülsüm Kabadayı'ya 'koruyucu aile statüsü'nde emanet edilirken, aileye de maaş bağlandı.

RUSYA'DA 'KUTSAL KADIN' İLAN EDİLDİ

Umut'un Rusça konuşmalara tepki vermesi dolayısıyla Rus olabileceğine ilişkin yayımlanan haberler üzerine, oğlunu kaybetmiş onlarca Rus kadın, Antalya'ya geldi. Gülsüm Kabadayı, bir Rus televizyon kanalı tarafından Rusya'ya davet edildi. Moskova'da konuk edildiği televizyon programında yoğun ilgiyle karşılaşan Kabadayı, Rusya'da 'kutsal kadın' ilan edildi. Rusya'daki bir Türk firması tarafından da Kabadayı'ya Antalya'da ev hediye edildi. Ailesi bulunamadığı için Gülsüm Kabadayı'nın 10 yıldır baktığı Umut, 10 Ocak günü rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Umut, 23 Ocak'ta zatürreye bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Acı haberi alınca sinir krizi geçiren Gülsüm Kabadayı, "Benim oğlum melek oldu" diyerek, gözyaşı döktü.


 


 

Yorumlar

ısimsiz Allah belasını versin inşAllah iptal olur herkes istediği yere gider
Sibel Arkadaslar sinav simdi iptal mi edilmis??
Mert lan yawşaklar ben o kadar hatta ben deil tek bu sınava girecekler hepimiz hazırlandık ve iptal edildi ve biz boşu boşuna orda zaman geçirdik bekledin hakımızı helal etmıyoz lannnnn
YAREN YAZIKLAR OLSUN HAKKIMIZI ASLA HELAL ETMİYORUZ.
alev Yazık cocuğumun emeğine bukadarmı zor olur matematik hani yarış yoktu bumu yeni sistem yazıklar olsun