Yunanistan'da yerel seçimlerin ilk turu yarın yapılacak

Yunanistan’da yarın yapılacak ilk tur yerel seçimler için partiler, kampanyalarını tamamladı. 2012 genel seçimlerinde büyük bir çıkış yakalayan ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) lideri Aleksis Tsipras, Atina Belediye Başkan...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da yerel seçimlerin ilk turu yarın yapılacak

Yunanistan’da yarın yapılacak ilk tur yerel seçimler için partiler, kampanyalarını tamamladı. 2012 genel seçimlerinde büyük bir çıkış yakalayan ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) lideri Aleksis Tsipras, Atina Belediye Başkan adayı Gavril Sakallaridis ve Attika Eyalet Başkan adayı Rena Dourou, büyük mitinglerinde gövde gösterisi yaptı.

Attika Eyalet Başkan adayı Dourou ve Atina Belediye Başkan adayı Sakellaridis’in gerçekleştirdiği büyük mitingde konuşan SYRİZA lideri Tsipras, “Pazar gününden itibaren Atina, yeni bir sayfa açacak.” istedi. Tsipras, “Bu pazardan itibaren baskı uygulayanları bitirelim. Halkı terörize edenlere dersini verelim. Troyka’nın ve yıkım politikalarının sonunu getirelim. Şansımızı elimize alalım.” dedi.

Başbakan Antonis Samaras ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos’a sert eleştiriler yönelten Tsipras, “Yunanistan’da benzeri krallıklar döneminde görülebilen anormal bir politikayı yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ana muhalefet lideri Tsipras, eyalet ve belediye başkan adayları için oy istedi ve Atina’nın yeni bir sayfa açması gerektiğini vurguladı.

SYRIZA Eyalet Başkan adayı Rena Dourou da, “Sandık ve seçim zamanı geldi. Bu andan Samaras ve Venizelos çok korkuyor. Saatler sonra hepimiz tarih yazabiliriz. Ülkeyi Attika’dan başlayarak yeni bir rotaya yönlendirebiliriz.” dedi.

Atina Belediye Başkan adayı Gavril Sakallaridis de “Gelecek pazardan itibaren, Atinalıların umudu, mücadelesi ve sesi Atina Belediyesinde üretken bir şekilde yer alacaktır. Şimdi gerçeklerin zamanı.” ifadelerini kullandı. Atina’da halkın sandığa gitmesini isteyen Sakallaridis, Yunanistan’da yerel seçimler vasıtasıyla büyük bir değişimin başlayacağını da iddia etti.

YUNANİSTAN YEREL VE AP SEÇİMLERİ İÇİN HALK SANDIĞA GİDECEK

Yunanistan’da yarın yapılacak yerel seçimlerin ilk turu için partiler ve adaylar seçim çalışmalarını tamamladı. 9 milyon 890 bin 845 seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerin ilk turu 18 Mayıs, ikinci tur ise 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ile birlikte gerçekleştirilecek. Yerel seçimlerin ilk turunda yüzde 50+1 oy alan aday seçilmiş olacak. İlk turda bu oranı göremeyen ilk 2 aday ise 25 Mayıs’ta yeniden yarışacak. 325 belediye başkanının belirleneceği seçimlere bin 438 aday katılıyor. ‘Mini Başbakanlık’ olarak adlandırılan 13 ‘eyalet başkanlığı’ için ise 105 aday yarışacak.

Yunanistan’da halk, 25 Mayıs’ta aynı zamanda 766 üyeli Avrupa Parlamentosu için de oy kullanacak. Yunanistan’da sandıktan çıkacak 22 milletvekili, ülkelerini AP’de temsil edecek.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensupları da Gümülcine ve İskeçe’ye bağlı belediyelerde başkanlık ve belediye meclis üyelikleri için aday oldu. Azınlık mensupları, farklı partiler tarafından desteklenen eyalet başkan adaylarının listelerinden eyalet meclis üyeliği için aday oldu. CİHAN

Yorumlar