Yunanistan'da üç ayrı kritik seçim bugün yapılıyor

Yunanistan’da halk, ikinci tur belediye ve eyalet seçimleri ile Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandığa gidiyor. Üç sandığın kurulacağı seçimlerde yaklaşık 10 milyon seçmen oy kullanacak. Seçimlerin sonucunu yüzde 24 dolayındaki...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da üç ayrı kritik seçim bugün yapılıyor

Yunanistan’da halk, ikinci tur belediye ve eyalet seçimleri ile Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandığa gidiyor. Üç sandığın kurulacağı seçimlerde yaklaşık 10 milyon seçmen oy kullanacak. Seçimlerin sonucunu yüzde 24 dolayındaki kararsız seçmen belirleyecek.

Yunanistan’da geçen hafta yapılan ilk tur belediye ve eyalet seçimlerinde yeterli üstünlük sağlayamayan ilk iki aday, bugün ikinci turu yapılacak seçimlerde yeniden yarışacak. İlk tur seçimlerde toplam 325 belediye başkanlığı koltuğundan 211’i boş kalırken, yeni başkanlar bugünkü seçimlerde belirlenecek. Öte yandan ‘mini başbakanlık’ olarak yorumlanan 13 eyalet (bölge) başkanlığı koltuğunun 12’sinde de yeni başkanlar bugün belirlenecek. Seçilecek adaylar, 5 yıl süreyle belediye ya da eyalet başkanı olarak görev yapacak. Partiler için çok önemli olan Atina ve Selanik şehirleri belediye ve eyalet başkanları da bugün belirlenmiş olacak. Oy verme işlemi sabah saat 07.00'da başlayıp 19.00'da sona erecek.

AVRUPA DEĞİL İÇ MESELELER KONUŞULDU

Ülkede iktidar ve muhalefet partilerinin güçlerini test etme anlamına gelecek AP seçimleri de bugün yapılacak. 751 üyeli AP’ye Yunanistan 21 temsilci gönderecek. 2012 genel seçimlerinin ardından partilerin oy oranlarını göstermesi anlamında önemli görülen AP seçimleri öncesi ülkede gündemi Avrupa sorunlarından çok ekonomi öncelikli iç meseleler belirledi.

Halkın tepkisini çeken kemer sıkma önlemleri sebebiyle zor günler geçiren iktidar partileri, yapılan fedakârlıkların olumlu sonuç verdiğini, krizden çıkış sürecinin başladığını ve istikrarın sürmesi için vatandaştan oy istedi. Muhalefet partileri ise ekonomik krizden çıkış adına uygulanan kemer sıkma önlemlerinin vatandaşı ezdiğini ve ülkeye yarardan çok zarar verdiği tezini işledi ve hükümete kırmızı kart gösterilmesini talep etti. İktidar partileri kötü bir sonuç alarak siyasi krizi tetiklemekten korkarken, muhalefet partileri ise krizden çıkış reçetesi konusunda vatandaşı tam anlamıyla ikna edebilmiş değil. Hem iktidar hem de muhalefet partileri, seçim kampanyalarına felâket tellallığı yaparak umudu tükenmiş vatandaşı yanlarına çekmeye çalıştı.

SONUÇLAR SİYASİ HAVAYI ETKİLEYECEK

AP seçimleri, ülkedeki siyasi havanın yönünü de belirleyecek. İktidar partileri Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK, ekonomik krizden çıkış için AB ve IMF desteğine ihtiyacın her geçen gün azalarak krizden çıkış ve istikrar için vatandaşın vereceği olumlu mesajla rahat bir nefes almayı planlıyor. Aksi durumda parlamentoda kıl payı çoğunluğa sahip hükümeti erken genel seçimlerin çok daha yoğun konuşulacağı zorlu bir süreç bekliyor.

Son yapılan ankete göre iktidar partisi Yeni Demokrasi yüzde 27,5 oy ile ikinci sırada görünürken, ana muhalefet Radikal Sol Parti SYRIZA ise yüzde 30’luk oy oranı ile birinci durumunda. Geçen hafta yapılan yerel seçimlerde oy kullananların oranı yüzde 61 olurken, bugünkü AP seçimlerinde bu oranın yüzde 50 civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

2012 genel seçimlerinde muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi yüzde 29,66, ana muhalefet SYRIZA ise yüzde 26,89 oy almıştı.

SAMARAS: İSTİKRAR SÜRSÜN

Başbakan Antonis Samaras, son 4 yıldır hükümete yönelik protestoların merkezi haline gelen Sintagma Meydanı’nda büyük seçim mitingini Cuma günü gerçekleştirdi. Grev ve protesto gösterilerinde hınca hınç dolan meydanın muhafazakar Başbakan Samaras’ın mitinginde yarıdan fazlasının boş kalması, seçim sonucuna dair iktidarın büyük ortağı Yeni Demokrasi için pek de hayra alamet olmadığı şeklinde yorumlandı.

“Ülke krizden çıkıyor. Ancak bazıları (SYRIZA) çıkmasını istemiyor. Bazıları ülkeyi kaosa döndürmek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” diyen Samaras, kriz döneminde halkın yaptığı fedakârlıkların boşa gitmeyeceğini vurguladı. İstikrar ve krizden çıkış için seçmenden oy istedi. Samaras, bundan sonra kemer sıkma önlemleri ile yeni kredi anlaşmaları yapılmayacağını da söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not yükseltmesi ve Çin Başbakanı’nın Atina’ya yapacağı ziyaretlerle yatırımların artacağı mesajını verdi.

TSİPRAS: HALK TARİH YAZACAK

2012 yılındaki genel seçimlerde aldığı yüzde 27’lik oy oranı ile kriz bıkkınlarının desteğini alan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ise Atina’daki son büyük mitinginde seçimlerin kriz politikasına karşı bir referandum olacağını söyledi. “Ya SYRIZA ya da ekonomik önlemlere devam!” ikilemini dillendiren Tsipras, zafer kazanacakları konusunda umutlu olduğunu söyledi. Tsipras, “Pazar günü halk tarih yazacak” dedi. Genç lider, AB ve IMF ile yapılan anlaşmaları iptal edeceklerini, asgari ücreti 751 Euro’ya yükselteceklerini, toplu sözleşme uygulamasını yeniden getireceklerini vaat etti.

Aşırı sağcı Neonazi yanlısı Altın Şafak seçmeninin oylarına göz kırptığına dair iddiaları da cevaplandıran Tsipras, bu örgüte oy verenlerin hepsinin Nazi şeklinde tanımlanamayacağını söyledi ve faşistlerle mücadele ettiklerini belirtti.

IRKÇI PARTİNİN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Lider, milletvekili ve üyeleri “organize suç örgütü üyesi ve yöneticisi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılanan ırkçı Altın Şafak örgütü, geçen hafta yapılan belediye seçimlerinde Atina’da yüzde 16, eyalet seçimlerinde ise yüzde 11 oy almıştı. Cinayetin de aralarında bulunduğu yüzlerce suça karışmaktan sorumlu görülen örgüte olan rağbetin artmasının önüne bir türlü geçilememesi, demokratik sistemi destekleyenler tarafından endişe verici bulunuyor. Bugün yapılacak AP seçimlerinde yüzde 8-10 arası oy alması beklenen örgütün 2 vekillik kazanarak yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Neonazi yanlısı Altın Şafak, 2012 genel seçimlerinde yüzde 7 oyla 18 milletvekilliği kazanmıştı. CİHAN

Yorumlar