Yunanistan'da silahlanmaya dair rüşvet soruşturması genişliyor

Yunanistan yargısı, Savunma Bakanlığı’nın geçmişte hayata geçirdiği silahlanma programlarına ilişkin yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını genişletiyor.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da silahlanmaya dair rüşvet soruşturması genişliyor

Yunanistan yargısı, Savunma Bakanlığı’nın geçmişte hayata geçirdiği silahlanma programlarına ilişkin yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını genişletiyor. Savunma Bakanlığı eski Silahlanma Müdür Vekili Antonis Kantas’ın ifadesi üzerine savcılık, şüpheli 17 kişiden gözaltı kararı çıkartılan iki kişiden birini bugün gözaltına alındı. Diğer kişiler hakkında da gözaltı kararı çıkartılması bekleniyor.

Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın eski Silahlanma Müdür Vekili Antonis Kantas, geçtiğimiz günlerde savcıya verdiği ifadesinde, son 15 yıllık süreçte hayata geçirilen 12 ayrı silahlanma programında kendisinden başka aralarında politikacı ve işadamlarının da bulunduğu 17 kişinin rüşvet aldığını itiraf etti. Harekete geçen savcılar, Alman silah şirketi WEGMANN’nın Yunanistan’daki temsilcisi Dimitris Papahristos’u bugün gözaltına aldı. Papahristos’un Kantas’a 750 bin Euro rüşvet verdiği tespit edildi.

Rüşvet çarkını anlatan Kantas, 2000’li yıllarda, silah alım programlarına ilişkin “itiraz etmemesi ve geciktirmemesi” karşılığında kendisine para verildiğini söyledi. Kantas, İsviçre bankalarındaki toplam 11 milyon Euro’nun rüşvet parası olduğunu itiraf etti. Kantas, diğer 4 milyon Euro’nun ise 1997 yılı öncesine ait rüşvetten geldiğini söyledi.

Eski Silahlanma Müdür Vekili Kantas, Yeni Demokrasi ve PASOK’u yolsuzluk ve rüşvet konusunda suçladı. Rüşvetin şimdiki iktidar ortakları Yeni Demokrasi ve PASOK’un o yıllardaki tek partili iktidarları dönemlerinde verildiğini ifade eden Kantas, çok sayıda silahlanma programına ilişkin toplam ödeme miktarının yüzde 3’ü, yüzde 0,5’i ve yüzde 1 oranlarında rüşvet aldığını ifade etti.

RÜŞVET MİKTARLARI

Kantas, Stinger Asrad uçaksavarlarından 1,5 milyon Euro, uçaksavar OSA AMK sistemlerinden 1,7 milyon Dolar, denizaltı ihalelerinden 600 bin Euro, tanksavarlardan toplam 3 milyon Dolar, Wegmann füzelerinden 750 bin Euro, hava denetim sistemleri için 250 bin Euro, Mirage 2000-5 savaş uçakları için 800 bin Euro, Exocet füzeleri için 400 bin Euro, Leopard 2 tankları için 600 bin Euro, M48’ler için 1 milyon Euro, Arthur radarları için ise 240 bin Euro rüşvet aldığını itiraf etti.

Soruşturmayla ilişkili bir başka rüşvet davasından eski Savunma Bakanı Akis Tsohatzopulos, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu arada son soruşturma kapsamında adı geçen eski bakan ve ünlü işadamlarının da gözaltına alınarak yargılanmaları bekleniyor. CİHAN

Yorumlar