Yunanistan'da pazarcılar ayaklandı

Yunanistan’da halk pazarcı esnafı, başkent Atina’da büyük bir gösteri düzenledi. Parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin pazar satıcısı, meclis komisyonunda görüşülen halk pazarlarının işleyişini düzenleyen...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da pazarcılar ayaklandı

Yunanistan’da halk pazarcı esnafı, başkent Atina’da büyük bir gösteri düzenledi. Parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin pazar satıcısı, meclis komisyonunda görüşülen halk pazarlarının işleyişini düzenleyen yasa tasarısını protesto etti.

Ellerinde siyah flama ve Yunan bayrağı taşıyan üretici ve halk pazarcıları, Atina merkezindeki yolların kapanmasına neden oldu. Hükümetin rekabetçi bir piyasa oluşturulması amacıyla parlamentodan geçirmeyi planladığı yasal düzenlemeyi protesto eden pazarcılar, yasal düzenlemenin büyük ekonomik çıkarlar ile süper marketlerin yararına olacağını ve kendilerini devre dışı bırakacağını iddia ediyor.

Yaklaşık 1 haftadır Atina sokaklarında tezgah açmayan pazar satıcıları, ülke genelinde pazarcılıktan geçimini temin eden 50 bin ailenin hükümetin tavrına tepki göstermeyi sürdüreceklerini kaydetti. Günlerdir farklı bölgelerde halka bedava sebze ve meyve dağıtan pazarcılar, yarın da Atina’da yüzlerce ton sebze ve meyveyi ücretsiz vatandaşa ulaştıracak. Pazarcılar her yıl lisansların kura ile belirlenmesine, her belediyenin pazar yerlerine dair lisans başvurusuna karar vermesine ve lisanssız çalışanlara bin Euro ile 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi önerisinde değişiklik talep ediyor.

Öte yandan muhalefet partilerinin de itirazı üzerine Kalkınma Bakanı Kostis Hacidakis, yasal düzenlemede bazı değişiklik önerilerini komisyona sundu. Buna göre, mevcut halk pazarcılarına verilen çalışma izinlerinde azaltmaya gidilmeyecek, 3 gün olan ticaret panayırlarının süresi beş güne çıkarılacak, yılbaşı ve Paskalya döneminde ise bu süre on gün olacak. Lisanssız olarak çalışanlar için öngörülen 1 yıllık hapis cezası ise altı aya indirilecek. CİHAN

Yorumlar