Yunanistan'da hapse gönderilen ırkçı vekil sayısı 9'a yükseldi

Yunanistan’da ıkçı Neonazi Altın Şafak örgütüne yönelik açılan konuşturmada ek ifade veren Altın Şafak Sözcüsü ve Milletvekili İliyas Kasidiaris, "suç örgütü oluşturmak amacıyla yasadışı silah bulundurduğu" gerekçesiyle hapse...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da hapse gönderilen ırkçı vekil sayısı 9'a yükseldi

Yunanistan’da ıkçı Neonazi Altın Şafak örgütüne yönelik açılan konuşturmada ek ifade veren Altın Şafak Sözcüsü ve Milletvekili İliyas Kasidiaris, "suç örgütü oluşturmak amacıyla yasadışı silah bulundurduğu" gerekçesiyle hapse gönderildi.

Yunanistan yargısı, ‘suç örgütü kurmak, idare etmek, kara para aklamak, rüşvet vermek, yabancıları yönelik şiddet uygulamak” gibi suçlardan yargı önüne çıkarılan Altın Şafak Milletvekili İliyas Kasidiaris’i de hapse gönderdi. Tutuklu yargılanacak olan Kasidiaris, benzer gerekçelerle Altın Şafak Partisi'nde dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan 9’uncu milletvekili oldu. Bugün ek ifade veren Kasidiaris, özel yetkili savcı ve hakimlerin ortak kararıyla tutuklu yargılanacak.

Mahkeme, 24 sayfalık tutuklama kararına ilişkin yazıda, Kasidiaris’i ‘karakteri gereği yeni suçlar işlemeye yatkın tehlikeli biri olarak” tanımladı.

Örnek olarak Liana Kanelli adlı bayan milletvekilini bir televizyon programında dövmesi, ayrıca Girit’te bir eylem sırasında polis amirine “Burada ölü de olacak” şeklinde gösterdiği tepki hatırlatıldı. Ayrıca Altın Şafak Milletvekili Kasidyaris’in dosyada yer alan görüntülü delilleri arasında, uzun namlulu silahla atış yapması ve diğer örgüt üyelerine askeri eğitim verirken çekilen materyal de yer alıyor. İddianamede Altın Şafak'ın hiyerarşik bir yapılanmayı andırdığı, ideolojisi gereği şiddet içeren ifadeler kullandığı, ayrıca yabancılara yönelik şiddet uyguladığı vurgulandı.

Ek ifadesi öncesi mahkemeye gelişinde gazetecilere açıklama yapan Kasidiaris, “Açıklamayı önce yapacağım. Zira tutuklanabilirim. Bu siyasi bir dava.” iddiasında bulundu.

Yunan Hükümeti, Altın Şafak örgütü üyesi bir kişi tarafından geçen Eylül ayında Pavlos Fissas adlı sanatçının öldürülmesi sonrası geniş çaplı operasyonların başlamasına yeşil ışık yakmıştı. Hükümetin desteğini de arkasına alan Yunan yargısı, görevlendirdiği özel yetkili savcı ve mahkemeler kanalıyla, suç dosyası kabarık ırkçı Neonazi yanlısı Altın Şafak örgütünün lider, milletvekili ve üyelerine operasyonlar yapılmıştı. Onlarca kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos’un da aralarında bulunduğu 9 milletvekili, “suç örgütü kurmak ve yönetmek” gibi çok sayıda suçtan tutuklu olarak yargılanıyor. CİHAN

Yorumlar