Yunanistan'da dar gelirliye 500 milyon Euro dağıtılacak

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), 48 saatlik greve gitti.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da dar gelirliye 500 milyon Euro dağıtılacak

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), 48 saatlik greve gitti. Atina merkezinde düzenlenen protesto gösterisine binlerce çalışan katıldı. Memurlar, işten çıkarmaları, açığa almaları ve çalışan performanslarının değerlendirmeye tabi tutulmasını protesto etti. Başbakan Antonis Samaras ise dar gelirlilere 500 milyon Euro dağıtacaklarını duyurdu.

Yunanistan’da kamu çalışanları sendikası, bugün ve yarın devam edecek 48 saatlik greve gitti. Kamu sektörü sendikasının çağrısı üzerine gerçekleşen grev kapsamında Atina’da büyük bir gösteri gerçekleşti. Sintagma Meydanı'ndaki parlamento binası önünde toplanan memurlar, hükümeti, Troyka’yı ve AB’yi afiş, döviz ve sloganlarla protesto etti. Memurlar, işten çıkarmalara, açığa almalara ve çalışan performanslarının değerlendirmeye tabi tutulmasına karşı çıktı.

İdari Reform Bakanlığı'na yürüyen eylemci gruba polis izin vermedi. Gösterilere işsiz kalan öğretmenler ile doktorlar sendikası da destek verdi. Grev nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmetlerle sorunlar yaşandı. Memurlar ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

ADEDY, hükümeti Troyka ile zayıf müzakerelerde bulunmakla suçladı. Sendika, 2015 yılına kadar 150 bin memurun işsiz kalacağını da öne sürdü. Atina merkezindeki gösteriler sebebiyle trafiğe kapatılan ana yollar da trafiğe yeniden açıldı. Selanik ve diğer büyük şehirlerde de protesto gösterileri düzenlendi.

500 MİLYON EURO DAR GELİRLİYE

2013 yılında bütçenin 2,9 milyar Euro faiz dışı fazla vermesi, dar gelirli toplum kesimlerine yardım dağıtılmasının yolunu açtı. Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkmayı sürdürdüğünü belirten Başbakan Antonis Samaras, faiz dışı fazlanın 500 milyon Euro'sunu gelir ve varlık kriterine göre yaklaşık 1 milyon kişiye dağıtacaklarını açıkladı. Hak sahiplerine ortalama 500 Euro'luk yardım yapılması bekleniyor. Yardımlar, mayıs ayında verilecek. CİHAN

Yorumlar