Yunanistan'da 9 milyon Euro yolsuzluk yapan STK'ya dava açıldı

Yunanistan, ekonomik kriz öncesi öncesi yaşanan yolsuzluk ve rüşvet skandallarının peşini bırakmıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da 9 milyon Euro yolsuzluk yapan STK'ya dava açıldı

Yunanistan, ekonomik kriz öncesi öncesi yaşanan yolsuzluk ve rüşvet skandallarının peşini bırakmıyor. 2000-2004 yılları arasında yurtdışında mayın temizleme faaliyeti yapan "Uluslararası Mayın Temizleme Merkezi" adlı sivil toplum kuruluşu (STK) hakkında, kamuyu 9 milyon Euro dolandırdığı gerekçesiyle dava açıldı. 20 ay süren polis ve savcılık soruşturmasının ardından 8 kişi hakkında soruşturma yürütülürken, STK Başkanı gazeteci Konstantinos Tsevelekos, tutuklandı.

Yunanistan, ekonomik kriz öncesi kamu kaynaklarını kullanarak yolsuzluk yapmakla suçlanan üst düzey bürokrat, armatör, politikacı, iş adamı, banka yöneticisi ve STK'ların izini sürüyor. Bu defa dikkatler, hükümetlerle yakın ilişki içerisinde olan STK'ların yaptıkları yolsuzluklara çevrildi. Atina “Mali ve Elektronik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü”, Atina Özel Yetkili Mahkemesi bünyesinde faaliyet gösteren 4’üncü Özel Yetkili Savcılık ile birlikte yürüttüğü "Uluslararası Mayın Temizleme Merkezi" adlı sivil toplum kuruluşu (STK) hakkındaki soruşturmaya ilişkin detayları, bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. 2000-2004 yılları arasında yurtdışında mayın temizleme işi yapan "Uluslararası Mayın Temizleme Merkezi" adlı sivil toplum kuruluşunun (STK), kamuyu 9 milyon Euro dolandırdığı anlaşıldı. 20 ay süren polis ve savcılık soruşturmasının ardından 8 kişi hakkında dava açıldı. "Kırmızı bültenle" aranan STK Başkanı Konstantinos Tsevelekos, 14 Şubat’ta 4’üncü Özel Yetkili Savcılığın talebi doğrultusunda tutuklandı.

PAPANDREU'NUN DANIŞMANI DA VAR

Kara para aklama, evrakta sahtecilik ve kamuyu dolandırmak suçlarını işledikleri gerekçesiyle, STK başkanının yanı sıra, eskiden memur olan eşi, eski başbakanlardan Yorgo Papandreu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde danışmanı olan Aleks Rondos, halen ikisi Asya ve Afrika’da büyükelçi olarak aktif görevde olan üç diplomat ve Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Uluslararası İşbirliği Kalkınma Dairesi’nde görev yapan emekli üç memurdan oluşan toplam 8 kişi yargıya hesap verecek.

İNSANİ YARDIM KILIFIYLA DOLANDIRICILIK

Davaya konu olan dolandırıcılık miktarı 9 milyon Euro’yu geçiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Hristos Parthenis, soruşturmada adı geçen kişilerin STK’yı 2000’den 2004 yılına kadar, üçüncü ülkelere yönelik 'insani yardım faaliyeti' gerekçesiyle mayın temizleme programlarını kullanarak dolandırıcılık yaptıklarını söyledi. 2000 yılından sonra zenginleşen STK başkanı ve eşine ait mal varlıklarına el konuldu. El konulanlar arasında 2’si Atina 2’si de Rodos’ta olmak üzere 4 ev ile lüks otomobiller de yer alıyor.

AB'DEN GELEN PARAYI ZİMMETE GEÇİRMİŞLER

Artık faaliyet yürütmeyen merkezi Atina’da bulunan STK'nın, Dışişleri Bakanlığı’ndan 8,9 milyon Euro hibe aldığı anlaşıldı. Bu STK’nın, Birleşmiş Milletler (BM) ile Bosna Hersek, Lübnan ve Irak gibi ülkelerde toplam 1,5 milyon metrekarelik arazide mayın temizleme konusunda işbirliği yaptığı kaydedildi. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Uluslararası İşbirliği Kalkınma Dairesi’ tarafından STK’ya hibe edilen paranın, üçüncü ülkelere yönelik 'insani yardım' faaliyetlerinde harcanması amacıyla AB fonlarından Yunanistan’a gönderildiği açıklandı. Dolandırıcılık soruşturmasında adı geçen STK’nın, faaliyet gösterdiği yıllarda dışişleri bakanlığı çalışanları ile yakın ilişki içerisinde oldukları kaydedildi.

Bakanlık tarafından gönderilen 9 milyon Euro’luk hibe, gerekli koşulları taşımadıkları halde yasadışı şekilde STK'ya kullandırıldı. STK’ya verilen hibelerin, eksik belgeye rağmen Dışişleri Bakanlığı’nın şimdi emekli olmuş ve halen görevdeki memurları tarafından kabul edilerek ilgili kuruluşa ödemelerin yapıldığı anlaşıldı.

Soruşturma kapsamına polisin mayın temizlendiği iddia edilen bölgelerin gerçekten var olup olmadığını anlamak için STK’dan talep ettiği belgeler, “STK, kapandı. Bu konudaki belgelerin çoğu çöpe atıldı” denilerek gönderilmedi.Kapsamlı soruşturmada, mali ve diğer verilerin yanı sıra, evlerde arama, STK başkanı adına kayıtlı Yunanistan ve Güney Kıbrıs’taki otomobiller de mercek altına alındı.

600 STK MERCEK ALTINDA

STK Başkanı'na ait Rodos’taki evde yapılan aramalarda mayın temizleme programlarına ilişkin uygulama ve ilerleme raporları, STK’nın mali işlerine ilişkin belgeler, banka raporları, vergi bilgileri, banka kartları, el yazısı notları ve harici depolama diskleri ele geçirildi. Atina’daki evlerde yapılan aramalarda ise banka belgeleri, banka hesap defterleri, bakanlıklara ait mühürler, el yazısı notları, çeşitli evrak ile birlikte tabanca, av tüfeği ve çok sayıda mermi ele geçirildi.

Yunan gazeteleri, STK'nın karıştığı skandalı 'STK mayını patladı' başlığıyla manşetten verirken, 2011 yılına kadar yurtdışına yönelik faaliyet gösteren 600 STK'ya sadece Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 140 milyon Euro hibe yapıldığına dikkat çekildi. Kriz öncesi yolsuzluk yaptığından şüphelenilen en az 140 STK'nın araştırılacağı belirtiliyor.

Yunanistan'da dolandırıcılık, terör, yolsuzluk ve rüşvet gibi suçlar, Özel Yetkili Mahkemeler ile birlikte hareket eden Özel Yetkili Savcılar tarafından soruşturuyor. CİHAN

Yorumlar