Yunan akademisyenler: Hizmet örgüt değil bir hareket; Gülen, köprüler kuruyor

Yunanistan’ın kültür başkenti Selanik’te düzenlenen 11. Uluslararası Kitap Fuarı’nda Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'nin konuşulduğu bir etkinlik düzenlendi. Hocaefendi’nin Yunanca yayınlanan kitaplarının tanıtım programına...

Google Haberlere Abone ol
Yunan akademisyenler: Hizmet örgüt değil bir hareket; Gülen, köprüler kuruyor

Yunanistan’ın kültür başkenti Selanik’te düzenlenen 11. Uluslararası Kitap Fuarı’nda Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'nin konuşulduğu bir etkinlik düzenlendi. Hocaefendi’nin Yunanca yayınlanan kitaplarının tanıtım programına yoğun ilgi gösteren dinleyenler, ilk defa düzenlenen böyle bir etkinlikte merak ettikleri konularda sorular yöneltti.

Fuarda, Yunanistan’ın 125 yıllık en köklü yayınevi “I. Sideris” tarafından Yunanca’ya kazandırılmasının ardından büyük ilgi gören Gülen’in “İnsanlığın Özündeki Sevgi” kitabı ile hafta sonu piyasaya çıkan Amerikalı akademisyen Jill Carroll’un "Medeniyetler Diyalogu, Gülen'in İslami Öğretisi ve Hümanist Söylem" adlı kitapların tanıtım programı gerçekleşti.

"Globalleşen dünyada, komşu iki ülkenin anlayış ve iletişim sanatı: Hizmeti Hareketi Örneği" başlıklı etkinlik, Selanik Uluslararası Fuarı HELEXPO’nun "Avrupa: Kimlik ve Farklılık" adlı salonunda yapıldı. Programın moderatörlüğünü Atina Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi, Selanik Navarino Network Vakfı Başkanı ve Konstantinos G. Karamanlis Vakfı Danışmanı Doç. Dr. Dimitris Keridis üstlenirken, konuşmacı olarak ise Hizmet Hareketi’ne dair akademik çalışmaları ile tanınan ve Hocaefendi’nin Yunanca kitaplarının çevirisini yapan İonio Üniversitesi Ortadoğu ve Türkiye İlişkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sotiris Livas ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler ve Projeler Sorumlusu Hüseyin H. Hurmalı katıldı.

Ülke medyasında çok sayıda haber, inceleme ve değerlendirmeye konu olan Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’ni yakından anlamaya çalışan her yaştan Yunan, ilk defa düzenlenen kitap tanıtım programına yoğun ilgi gösterdi. Dinleyenlerin bir kısmı ayakta kaldı.

“GÜLEN, İSLAM İLE MODERNİTE ARASINDA KÖPRÜ KURAN ENDER BİR ALİM”

Etkinlik, herkesi konumunda kabul etme, diyalog, eğitim ve yardımlaşmanın öneminin vurgulandığı 5 dakikalık bir video gösterimi ile başladı. Moderatör Doç. Dr. Keridis, komşu ülke Türkiye’de yaşananların Yunanistan’ı yakından ilgilendirdiğini söyledi. “Entelektüel, yazar, alim ve aktivist olarak Gülen’in uzun bir Sufi gelenekten gelen orta yol İslam’ı temsil ediyor” diyen Keridis, “Gülen, İslam dini ile modernite, serbest pazar, teknoloji ve bilim arasında köprü kurmayı başaran ender insanlardan biri.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Keridis, “Batı’da İslam’a dair bu kadar çok saçmalığın yazılmasını ve konuşulmasını kabul edemem. Entelektüel Gülen, hiç şüphesiz İslam ile modernliğin uzlaşma içerisinde yaşayabileceğini savunan dünyadaki önemli kişilerin başında geliyor.” dedi. İslam’ın dünyada 1,5 milyar Müslüman ile bir gerçeklik olduğunu hatırlatan Keridis, İslam’ın Nijerya’da kızları kaçıran ‘deliler örneği’ gibi bir din olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

“GLOBAL BİR HAREKET VE ETKİDEN BAHSEDİYORUZ”

Hizmet Hareket’inin sadece dünya genelinde 5 bin civarında okul ve kuruluşu ile çalışmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Keridis, şöyle konuştu: “Global bir Hareket ve etkiden bahsediyoruz. İlk defa şu gördüğünüz iki kitap ile Yunan okur, Gülen ve Hizmet Hareket’ini kendi yazıları içerisinden tanımış oluyor. İslam, Hıristiyanlık ve Museviliğin nasıl uzlaşma ve anlayış içerisinde yaşayabileceklerini ve ortak noktaların daha fazla olduğunu irdeliyor.”

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE EGE VE KIBRIS’A TAKILMAYALIM”

Doç. Dr. Keridis, insana hizmet, hoşgörü, teknoloji, bilim, eğitim ve diyalog gibi Gülen’in fikirlerinden ilham alınan güzel gelişmelerin Türkiye merkezli geliştiğini söyledi. Yunanların yüzde 99’unun Türkiye ile ilişkileri Ege, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve Kıbrıs temelinde ele aldıklarını, bunun da Türkiye’ye haksızlık olduğu yorumunda bulunan Keridis, bir de espri yaptı: “Yunanistan’da bizim gibi sadece Türkiye ile gerginlik alanları konusunda araştırma yapanlar hiçbir zaman fakirlikten kurtulamadı. Diğer konulara da yönelelim!” Keridis, bu algının değişmesi adına Yunanca yayınlanan Gülen’in kitaplarının buna katkı sunacağını vurguladı.

LİVAS: GÜLEN, TOPLUMSAL UYUM VE BARIŞA VURGU YAPIYOR

Hizmet Hareketi’ne dair Yunanistan’da ilk akademik çalışmayı yapmasıyla bilinen İonio Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sotiris Livas, “Çok önemli bu iki kitap sayesinde Türk entelektüel ve aktivist Gülen ve Hizmet Hareket’inin üslubunu ve çalışmalarını ülkemiz ve insanları bilimsel bir anlayışla yakından tanıma imkânı bulacak. Yenileri de Yunanca’ya çevrilmeli.” dedi.

Livas, şöyle konuştu: “Gülen, İslamî düşünceyi yenilemiştir. Globalleşme ile İslam arasında köprüler kurmayı başarmıştır. Sevgi, hoşgörü ve anlayışa önem vererek dünya genelinde toplumsal bir harmoni ve barış içerisinde yaşamayı vurguluyor. İnsanlığa hizmeti tavsiye ediyor. Eğitimi okullarla teşvik ediyor. İslam’ın hoşgörü boyutunu öne çıkaran ve bunu icraatlarıyla ortaya koyan bir alimdir.”

“BU ÖRGÜT DEĞİL, BİR HAREKET”

Türkiye’de eleştiri konusu olan iftiralara da göndermede bulunan Livas, “Olumsuz manada bir örgüt yok. Bir hareket var.” dedi. Doç. Dr. Livas, şöyle devam etti: “Gülen, Sufi gelenekten geliyor. Hocası Said Nursi’den etkilenmiştir. Klasik alimden çok NewAge entelektüel bir kişiliğe sahiptir. Batı ile ilişkilerde çok dostane bir yaklaşımı benimser. O, İslam dini, ahlâki ve geleneksel değerlerin modern gelişmelerle birlikte yaşanabileceğini vurgular.”

HURMALI: BARIŞ İNŞASI İÇİN ÖTEKİLEŞTİRME DEĞİL, ANLAMA ÇABASI…

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin H. Hurmalı ise “Barış İnşası ve Entelektüel Sermaye” konulu bir sunum yaptı. Kendisinin anne tarafının Selanik, diğer konuşmacı Doç. Dr. Livas’ın ise İzmir’den göç ettiklerini anlatan Hurmalı, yakın dönemde yaşanmış travmalardan sebebiyle Türk-Yunan ilişkilerini çok farklı şekilde okuduklarını söyledi.

Hizmet’in insanları ötekileştirmekten ziyade anlamaya önem verdiğini belirten Hurmalı, ortak bir zemine vurgu yaptığını kaydetti: “Hareket, ilhamını inançtan alan, evrensel insani değerler çerçevesinde birlikte yaşama kültürü oluşturmayı hedefleyen bir sivil toplum hareketidir.” dedi.

Hizmetin, küresel problemler için çözüm önerilerini de özetleyen Hurmalı, cehalete eğitim, fakirliğe ekonomik kalkınma ve yardımlaşma, iftirak ve ayrılıklara ise diyalog zemininde cevaplar verdiğini vurguladı. Hurmalı, farklı kültür ve milletlerden öğrencilerin birlikte eğitim gördükleri okullardan örnekler verdi.

“KOMŞUYUZ, UZAKLAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Hocaefendi’nin “Demokrasiden dönüş yoktur.”, “Kadın ve erkek ontolojik olarak birbirinin eşitidir. Kadınlar toplumun her alanında bulunmadır.” ve Patrik Bartholomeos ile görüşmesinde söylediği “Kimse kimseye kendi kimliğini unutturamaz. Bu konuda korkmanın bir anlamı yok. Komşuyuz, yakınız. Uzaklaşmamız mümkün değil. Yan yana yaşayacağız. Aynı kaderi paylaşacağız.” cümlelerini hatırlattı.

Hurmalı, Hizmet’in her dinden ve milletten insanla aynı masa etrafında toplanabildiğini, azınlıklarla karşı ultra milliyetçilik yapıldığı ve ayrışmaların körüklendiği uzun yıllar öncesinden diyaloga önem verdiğini hatırlattı.

LİVAS: GÜLEN DEMOKRATİK YÖNETİMİ DESTEKLİYOR

Program sonunda dinleyenler, konuşmacılara sorular yöneltme fırsatı buldu. Bir soru üzerine Doç. Dr. Sotiris Livas, Gülen’in şer’i bir devlet yapısını değil, demokratik bir yönetimi desteklediğini çok net biçimde vurguladığını belirtti. Gülen’in toplumsal Müslümanlığı salık verdiğini söyleyen Livas, Gülen’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Üsame Bin Ladin veya Hamas gibi İslamcı politik bir anlayışa sahip olmadığını vurguladı.

40 YIL ÖNCE NEREDEYSE ŞİMDİ DE ORADA

Türkiye’de yaşanan son dönemdeki gerilime dair bir soruyu cevaplandıran Hüseyin Hurmalı ise şöyle konuştu: “Sayın Gülen’in Türkiye’de 40 sene önce yazıkları ile bugün yazdıklarına bakarsanız değişen bir şey yok. Demokrasi ve insan hakları gibi değişmeyen evrensel prensipler üzerinden konuşur. Buna yakın duran siyasiler olduğu zaman, Sayın Gülen’le ortak çizgide hareket ediyormuş gibi anlaşıldı. Sayın Gülen dosdoğru bir yolda devam ediyor. Sayın Özal, Demirel, Ecevit ya da Erdoğan bu çizgiye yakın durduklarında ve yanaştıklarında sanki bir işbirliği varmış ve birlikte hareket ediyorlarmış gibi algılanıyor.” Hurmalı, Başbakan Erdoğan’ın 2. dönemden sonra değiştiğini söyledi.

Program sonunda konuşmacılara geleneksel motiflerle süslenmiş fincan seti hediye edilirken, dinleyenlere Türk lokumu ikram edildi. CİHAN

Yorumlar