"Yolsuzluk eski bakanı bir yılda tanınamaz hale getirdi"

Rüşvet ve irtikap suçlarından 3 yıl hapis cezası verilen Romanya’nın eski Tarım Bakanı Decebal Traian Remeş (64), bir senelik hapis cezasını çektikten sonra ‘yaşlılık hali’ gerekçesiyle şartlı serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol
"Yolsuzluk eski bakanı bir yılda tanınamaz hale getirdi"

Rüşvet ve irtikap suçlarından 3 yıl hapis cezası verilen Romanya’nın eski Tarım Bakanı Decebal Traian Remeş (64), bir senelik hapis cezasını çektikten sonra ‘yaşlılık hali’ gerekçesiyle şartlı serbest bırakıldı. Cezaevinden çıkarken ‘tanınamaz’ hale gelen eski bakanı, gazeteciler dışında karşılayan da olmadı. Kilo alan ve saçı sakalı birbirine karışan Bakan Remeş, hapishane çıkışında gazeteciler dışında kimseyi göremeyince şoke oldu. Kendisine sorulan sorular karşısında afallayan ve cevap vermeyerek valiziyle birlikte uzaklaşmayı tercih eden Bakan Remeş’in trajik durumunu Romanya’daki gazete ve televizyonlar, “Yolsuzluk eski bakanı tanınamaz hale getirdi, eski bakan hapiste bir yılda Noel babaya döndü.” şeklinde verdi.

“Caltaboşul - Sucuk” yolsuzluk ve irtikap davası nedeniyle 3 yıl hapis cezası alan eski bakan, suçunun üst yargıdan kesinleşmesi üzerine 25 Şubat 2013 tarihinden Baia Mare cezaevine girmişti. Yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra 60 yaşını doldurması ve cezasının üçte birini çekmesi nedeniyle “şartlı tahliye” başvurusu olumlu değerlendirilen 64 yaşındaki eski Bakan Traian Remeş, geçtiğimiz günlerde şartlı serbest bırakıldı.

“CALTABOŞUL” DAVASI NASIL GELİŞTİ?

2007 yılında Călin Popescu Tăriceanu hükümeti döneminde bakanlık yapan Decebal Traian Remeş, bir ihbar üzerine Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) savcıları tarafından takibe alınmıştı. Takip sonucunda bakanın, Nisan – Ekim 2007 tarihleri arasında işadamı Gheorghe Ciorbă’dan rüşvet aldığı ve bazı devlet arazileri ve ihalelerini bu işadamına yönlendirdiği tespit edilmişti.

DNA savcıları, eski bakanın iki ayrı tarihte (13 Eylül – 23 Eylül 2007) toplam değeri bin 500 ley (350 Euro)’luk sucuk ve votka ile birlikte 15 bin Euro nakit para rüşveti aldığını tespit ederek, bunu görüntülü şekilde kayıtlara geçirmişti.

RÜŞVET GÖRÜNTÜLERİNİ DEVLETİN RESMİ TELEVİZYONU YAYINLADI

DNA savcılarının eski tarım bakanı ile ilgili rüşvet görüntü ve ses kayıtları Romanya’nın resmi televizyon kurumu TVR1'de yayınlanmıştı. Görüntülerin yayınlanması üzerine Bakan Remeş, 11 Ekim 2007 tarihinde istifa etmek zorunda kalmıştı. Ardından ‘devleti kendi amaç ve çıkarı için zarara uğratmak, yolsuzluk ve irtikap yapmak’ suçlamasıyla hakkında dava açılmıştı. Uzun süren yargılama sonucunda 3 yıl hapis cezası verilen Remeş, mahkumiyetinin kesinleşmesi üzerine 25 Şubat 2013 tarihinde tutuklanarak Baia Mare cezaevine gönderilmiş, burada da cezasının üçte birini çekmesi ve yaşlılık hali dikkate alınarak geçtiğimiz günlerde şartlı serbest bırakılmıştı. CİHAN

Yorumlar