Yemen'in Geleceği Körfez Bölgesinin Kaderini Belirleyecek

Suudi Arabistan ve 10 müttefik ülkenin operasyon düzenlediği Yemen'in anarşiye gömülmesinin Körfez bölgesi için etkilerinin çok ağır olacağı yorumları yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yemen'in Geleceği Körfez Bölgesinin Kaderini Belirleyecek

Bölgenin en iri rakip iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran bu kere Yemen'de karşı karşıya geldi. İran son aylarda başkent Sana başta olmak üzere ülkenin oldukça çok yerini kazanan Şii Husileri destekliyor. Suudi Arabistan ve başka Körfez devletleri ise, Husilerin ilerleyişi sonrası güneydeki Aden kentine kaçan Devlet Başkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi'ye destek veriyor.

SUUDİLER, İRAN'IN GÜÇLENMESİNDEN RAHATSIZ

İran'ın Suriye ve Irak'ın peşinden da Yemen'deki varlığını da güçlendirmesine izin vermeyeceğini açıklayan Suudi Arabistan, bölgedeki müttefikleriyle Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik bir askeri operasyon başlattı. Bu operasyon Suriye'de Esed'i destekleyen, Irak'ta da IŞİD'e karşı savaş gerekçesiyle sahadaki etkisini artıran İran'dan korkan Riyad'ın Tahran'a karşı attığı en net adım oldu.

Suriye ve Irak'ta henüz İran'a karşı somut bir adım atamayan Suudi Arabistan, Yemen operasyonuyla Ortadoğu'daki İran varlığına daha çok tahammül etmeyeceğinin en önemli işaretini verdi.

YEMEN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

İlk bakışta Somali bunun şeklinde Yemen de adını dahi anmamamız gereken bir yer şekilde görünüyor. Bilinen natürel kaynakları çok aşırı az, hinterlandı iri oranda çorak, erişilmez ve tarihte her zaman yönetilmesi imkansız bir yer. Ancak ilk intiba yanıltıcı olabilmekte ve Şayet Yemen anarşiye gömülürse bunun Körfez bölgesi ve geneli için etkileri çok aşırı ağır olur.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar