Yasama dönemi beş yıl olabilir

Almanya'da Federal Meclis seçimlerinin dört yerine beş yılda bir yapılması tartışmaya açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Yasama dönemi beş yıl olabilir

Almanya'da Federal Meclis seçimlerinin dört yerine beş yılda bir yapılması tartışmaya açıldı. Federal Meclis Başkanı ve büyük koalisyon ortakları, yasama dönemi süresinin beş yıla çıkarılmasını isterken, muhalefet partileri ise buna sıcak bakmıyor.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert´in yaşama dönemini beş yıla çıkarma konusunu gündeme sokmasının ardından büyük koalisyonun tarafları konuyla ilgili olumlu sinyaller verdi. Federal Meclis'teki CDU/CSU Grubu’ndan Michael Grosse-Böhmer, Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada böyle bir tartışmaya açık olduklarını söyledi.

Grosse-Böhmer, Federal Meclis´te önümüzdeki dönemde ele alınacak konulardan birinin yaşama dönemi süresini uzatmak olabileceğini ifade etti. Eyaletler ve Avrupa Parlamentosu'nda da yaşama süresinin beş yıla çıkarıldığına dikkat çeken Grosse-Bohmer, "Federal Meclis seçimlerini beş yılda bir yapmak eyalet ve Avrupa Parlamentosu seçimleri ile uyumlu hale getirmek olur. Federal Meclis seçimlerini beş yılda bir yaparak yaygın olan beş yıllık yasama dönemine uyulmuş olur." dedi. SPD´den iç politika uzmanı Michael Hartmann da Federal Meclis yasama döneminin beş yıla çıkarılmasının zamanının çoktan geldiğini söyledi.

Hartmann, yasama döneminin beş yıla çıkarılması ile araya seçim kampanyası girmeyeceği için daha iyi çalışma imkanı olacağını söyledi, ancak böyle bir adımın muhalefet partilerinin de desteği alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ancak Federal Meclis´teki küçük muhalefet partileri yasama döneminin uzatılmasına sıcak bakmıyor.

SOL PARTİ VE YEŞİLLER: ÖNCE VATANDAŞIN KATILIMI ARTIRILMALI

Federal Meclis´teki Sol Parti Grubu´ndan Jan Korte BerlinerZeitung gazetesine yaptığı açıklamada, yasama dönemi tartışmalarına girmeden önce doğrudan demokrasi yöntemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Jan Korte, "Parlamenter demokrasi tekrar cazip hale getirilmeli. İnsanların katılımı artırılmalı. Referandum ve vatandaşların her düzeyde daha fazla katılımı sağlanmalı. Ancak bu tür adımların gerçekleştirilmesinden sonra yasama dönemi süresinin uzatılması tartışılabilir." açıklamasını yaptı. Yeşiller’den Britta Hasselmann da aynı yönde görüş belirtti.

Hasselmann, büyük koalisyon hükümeti karşısında Federal Meclis´teki muhalefetin haklarının artırılmasının kendileri için öncelikli olduğunu söyledi. Hassellmann, "Eğer Birlik Partileri ve SPD bu konuda konuşmak istiyorsa bu, vatandaşların katılımının artırılması, doğrudan demokrasi imkanlarının genişletilmesi ile mümkün olabilir." ifadelerini kullandı.

Almanya´da federal düzeyde yaşama döneminin dört yıldan beş yıla çıkarılması için Federal Meclis´te ve Eyaletler Meclisi´nde üçte ikilik çoğunluk gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Bremen haricinde tüm eyaletlerde yasama dönemi beş yıla çıkarıldı. CİHAN

Yorumlar