Washington’da Azerbaycan ekonomisi tartışıldı

ABD-Azerbaycan Ticaret Odası tarafından Washington’da düzenlenen özel programda ABD-Azerbaycan ilişkileri ve Azerbaycan’ın son yıllardaki enerji, ticaret ve yatırım alanındaki gelişimi ele alındı.Program kapsamında düzenlenen panellere...

Google Haberlere Abone ol
Washington’da Azerbaycan ekonomisi tartışıldı

ABD-Azerbaycan Ticaret Odası tarafından Washington’da düzenlenen özel programda ABD-Azerbaycan ilişkileri ve Azerbaycan’ın son yıllardaki enerji, ticaret ve yatırım alanındaki gelişimi ele alındı.

Program kapsamında düzenlenen panellere milletvekilleri, Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri ve aralarında Boeing, BP ve Microsoft gibi dev şirketlerin üst düzey isimlerinin yer aldığı önemli isimler konuşmacı olarak katıldı.

ABD Kongresi’nde gerçekleşen programın açılış konuşmasını Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Elin Süleymanov yaptı. Azerbaycan’ın son yıllarda büyük gelişim gösterdiğini kaydeden Süleymanov, “Azerbaycan’a giderseniz Bakü’nün nasıl değiştiğini görürsünüz. Fakirlik oranı yüzde 49’dan yüzde 5-6’ya düştü.” dedi. Süleymanov ülkedeki değişimin sadece Bakü ile sınırlı olmadığını diğer şehirlerin de gelişim gösterdiğini söyledi.

Sülaymanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in vizyonunun ülkenin gelişmesinde büyük rol oynadığını dile getirdi. Süleymanov, “Bu vizyona göre ülkenin kaynakları daha iyi bir gelecek için kullanılmalı. Yeni jenerasyon için arkamızda bir şeyler bırakmalıyız.” dedi.

Süleymanov’un ardından söz alan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Ticaret Bakan Yardımcı Asistanı Matthew Murray Azerbaycan ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini ancak daha fazla ilerleme sağlanması gerektiğini ifade etti. Bu yönde iki ülkenin çıkarına olacak gelişmenin nasıl yapılabileceğine dair değerlendirmeler yapan Murray, ABD ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkilerinin sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı. Azerbaycan’ın önemli bir enerji ülkesi olduğuna dikkat çeken Murray, özellikle Avrupa’nın enerji geleceğinde Azerbaycan’ın büyük etkisi olacağını ifade etti.

Programın bir diğer konuşmacısı Alabama Milletvekili Robert Aderholt, iki ülkenin stratejik müttefik olduğunu ve ilişkilerinin birçok alanda gelişme gösterdiğini ifade etti.

Azerbaycan’ın bölge için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Aderholt, “Asya ve Avrupa petrol ve doğal gaz alanında önemli bir alternatif. Türkiye’ye uzanan petrol boru hattının tamamlanması önemli bir başarı olacak. Daha istikrarlı ve müreffeh bir Azerbaycan daha istikrarlı ve müreffeh bir Hazer bölgesinin teminatıdır.” dedi.

Programı değerlendiren ABD-Azerbaycan Ticaret Odası Genel Direktörü Susan Sadıgova, ABD ve Azerbaycan arasındaki ticaret ilişkilerinin önemini görüşmek üzere programın düzenlendiklerini dile getirdi. Programa uluslararası çaptaki 7 büyük şirketten önemli ismin konuşmacı olarak katıldığını hatırlatan Sadıgova, bu isimlerin Azerbaycan’daki projelerinin önemini anlattıklarını söyledi.

CİHAN

Yorumlar