Uyum meclisi seçimlerine katılım az olacak endişesi

Alman siyasiler, uyum meclisleri seçimlerine katılım çağrısını yineleniyor. 25 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) ve belediye seçimlerinde Alman vatandaşı olmadıkları için oy kullanamayacak olan göçmenler Kuzey Ren-Vestfalya’da...

Google Haberlere Abone ol
Uyum meclisi seçimlerine katılım az olacak endişesi

Alman siyasiler, uyum meclisleri seçimlerine katılım çağrısını yineleniyor. 25 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) ve belediye seçimlerinde Alman vatandaşı olmadıkları için oy kullanamayacak olan göçmenler Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) uyum meclislerini seçebilecekler. Konuya ilişkin bir açıklama yapan KRV Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD), “Göçmenlerin angajmanına ihtiyacımız var, zira siyasi ve toplumsal katılım iyi bir uyum için şart. Belediyelerin uyum meclislerinde uzun yıllardır bizimle yaşayan, ancak diğer konularda siyasi katılımdan muaf tutulan insanlar seslerini duyurabilirler” dedi.

Schneider, uyum meclisi seçimlerinin diğer iki seçimle aynı günde yapılacak olmasının da bu seçimleri ikinci sınıf bir seçim olarak görmediklerini gösterdiğini söyledi. Ancak diğer yandan Hür Demokrat Parti (FDP) Uyum Politikaları Sözcüsü Joachim Stamp belediye seçim kampanyası çerçevesinde uyum meclisi seçimlerinin arka planda kaldığını savundu. Stamp caddelerde de çok az uyum meclisi adayının afişinin görüldüğünü söylerken, seçimlere katılımın az olacağından endişe ettiğini ifade etti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Serap Güler ise bu meclislerin kimi zaman kilit rol oynayabileceğini kaydederken, yabancı pasaportlu vatandaşları seçimlere katılmaya çağırdı. Eyalet genelinde bir milyondan fazla yabancı pasaporta sahip olan vatandaş uyum meclislerini seçebilecek. Toplam 107 bölgedeki meclislere binden fazla vekil aday. Bir bölgede uyum meclisinin bulunabilmesi için 5 binden fazla yabancı pasaportlu vatandaşın yaşaması gerekiyor.

CİHAN

Yorumlar