Uygur bölgesinde 32 kişiye internette ‘’terör içeriği’’ cezası

Çin’in kuzeyindeki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’ndeki en az 32 kişiye, terör içerikli ses ve videoları internet üzerinden indirmek ve yaymak suçlamasıyla ağır cezalar verildi. Bunlardan 3 kişi, ömür boyu hapis cezası aldı. 32...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesinde 32 kişiye internette ‘’terör içeriği’’ cezası

Çin’in kuzeyindeki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’ndeki en az 32 kişiye, terör içerikli ses ve videoları internet üzerinden indirmek ve yaymak suçlamasıyla ağır cezalar verildi. Bunlardan 3 kişi, ömür boyu hapis cezası aldı. 32 kişiden 29’unun da 4 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırıldığı bildirildi.

Bölgenin merkezi Urumçi ile Aksu, Kızılsu Kırgız, İli, Hotan, Turfan ve Bortala dahil olmak üzere yedi ilde mahkemeler, terörle ilgili 11 davada mahkumiyet kararı verdi.

Devlet medyasına göre, zanlıların, cep telefonları ve sosyal medya üzerinden ‘’dini aşırılık ve terör içeriklerini’’ yükleme, indirme ve yayma suçlarından yargılandığı kaydedildi. Söz konusu kişilerin ayrıca ‘’terör gruplarını organize ve liderlik etmekten’’ suçlu bulundukları da ifade edildi.

ORUÇ YASAĞI

Hong Kong medyasına göre, geçtiğimiz gün de Uygur Bölgesi’nde, evvelki yıllarda olduğu gibi öğrencilerin, memurların, kamu kurumlarındaki çalışanların ve Komünist Parti üyelerinin oruç tutması ve dini faaliyette bulunması resmen yasaklanmıştı.

Hong Kong medyası, bazı devlet kurumlarının da Ramazan ayında ücretsiz yemek fişleri dağıttığın yazmıştı. Çin, bölgedeki oruç yasağını, "kamu çalışanlarının sağlığı" şeklinde savunuyor.

CİHAN

Yorumlar