Uluslararası Mahtumkulu Ödülü Gül'e verilecek

Türkmenistan'ın ünlü şairi Uluslararası Mahtumkulu Ödülü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verilecek. Gül’ün bu ödüle layık görüldüğü haberi, bugün Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki Ruhiyet Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası...

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Mahtumkulu Ödülü Gül'e verilecek

Türkmenistan'ın ünlü şairi Uluslararası Mahtumkulu Ödülü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verilecek. Gül’ün bu ödüle layık görüldüğü haberi, bugün Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki Ruhiyet Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası Mahtumkulu Konferansı’nda verildi.

Türkmenistan hükümeti, Mahtumkulu Firaki’nin 290. doğum yılını büyük coşkuyla kutluyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında başkent Aşkabat’ta ‘Mahtumkulu Firaki ve Evrensel Kültür Değerler’ konulu uluslararası konferans yapıldı. Türkiye’den Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden rektörlerin, akademisyenlerin ve bilim adamlarının katıldığı konferansın açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı.

Berdimuhamedov’un katıldığı konferansta, Abdullah Gül’e Uluslararası Mahtumkulu Ödülü verildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Maysa Yazmuhammedova, Cumhurbaşkanı Gül’e sözkonusu ödüle layık görüldüğüne ilişkin Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un kararnamesini okudu. Türkmen liderin imzasının taşındığı kararda şu ifadeler yer aldı. “Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri tarihin eski dönemlerine dayanıyor. Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan’ın kardeş ülkesidir. İki ülke arasındaki çeşitli alanlardaki münasebetler günümüzde hızla gelişiyor. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi, kültürel ve diğer alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesine sağladığı katkılardan, ayrıca Türkmen medeniyetinin ve Mahtumkulu Firaki’nin tüm dünyada anlatılmasına yaptığı desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Mahtumkulu Ödülü’ne layık görüldü”.

Ayrıca, törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yanı sıra Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov da bu ödüle layık görülen lider oldu.

DÜNYAYA MAHTUMKULU ANLATILIYOR

18. yüzyılda yaşamış büyük Türkmen bilgini Mahtumkulu için Aşkabat’a yapılan konferansa, dünyanın bir çok ülkesinden katılım oldu. Törende konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’ndan (TÜRKSOY) bahsetti. Türkmen lider, TÜRKSOY’un 2014 yılını Mahtumkulu yılı ilan ettiğini ve bu nedenle Türkiye genelinde birçok etkinliğin düzenlendiğini ifade etti. Türkmen halkının ruhunun mimari olan Mahtumkulu’nun dünyaya tanıtılması için yurtdışında önemli etkinliklerin yapıldığını ifade eden Berdimuhamedov, Mahtumkulu’nun Türkmenistan halkının ve devletinin tarihinde önemli yeri olduğunu belirtti.

Konferansa, UNESCO Genel Sekreteri İrina Bokova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, Ermenistan Kültür Bakanı Hasmik Poghosyan, Rusya Federasyonu Astrahan Bölge Valisi Aleksandr Jilkin de katıldı.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, UNESCO Genel Sekreteri İrina Bokova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Rusya Federasyonu Astrahan Bölge Valisi Aleksandr Jilkin’i Mahtumkulu Madalyası ile ödüllendirdi.

Mahtumkulu Firaki, Türkmen klasik edebiyatının yapılanmasına önderlik eden, doğu edebiyatının yayılıp gelişmesine katkısı düşünürüdür. Mahtumkulu,Türkmen yazı dilinin temelini atmıştır. O, halkının özgürlüğünü, bağımsızlığını arzu etmiş, halkın sevgisini kazanmıştır.

CİHAN

Yorumlar