Uluslararası Anadil Türkçe Çalıştay'ı Kopenhag'da başlıyor

1. Uluslararası Anadil Türkçe Çalıştayı, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bugün başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Anadil Türkçe Çalıştay'ı Kopenhag'da başlıyor

1. Uluslararası Anadil Türkçe Çalıştayı, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bugün başlıyor. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın değişik ülkelerinden çok sayıda akademisyenin katılacağı çalıştayda dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin anadil sorunu masaya yatırılacak. Anadolu Dil ve Kültür Merkezi ve Kopenhag Üniversitesi’nin işbirliğiyle organize edilen çalıştayın Türkçe anadil eğitimi konusunda bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı program olduğu ifade ediliyor.

Yıllar evvel Avrupa'ya misafir işçi olarak gelen Türkiye kökenli göçmenlerin bugünlerde en büyük sorunlarından birinin başında 'anadil eğitimi' geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde doğup büyüyen çocukların gerekli anadil eğitimini alamamaları nedeniyle karşılaştıkları sorunlar giderek büyüyor. Sadece tatillerde gidilen Türkiye'deki akrabalar bir tarafa aynı çatı altında yaşadığı anne babasıyla bile etkili bir iletişim kuramayan çocukların sayısı giderek artıyor. Anadil eğitiminin yetersizliğinin arkasında ise son 10 yıl içerisinde Avrupa’da birçok ülkenin ekonomik gerekçeleri öne sürerek anadil eğitimine verdiği desteği geri çekmesi yatıyor.

Program öncesinde Cihan'a konuşan Anadolu Dil ve Kültür Merkezi Genel Koordinatörü Fatih Doğan, Avrupa’daki Türkiye kökenlilerin anadil sorununun ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldığını söyledi. Amaçlarının Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli gençlerin anadil eğitimine katkıda bulunmak olduğunu belirten Doğan, ‘‘Bu çalıştayın Avrupa’daki Türke anadil eğitimi konusunda önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.’’ dedi.
CİHAN

Yorumlar