“Ukrayna’da Rusya yanlılarının yapacakları referandumu tanımayacağız”

Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Martin Schäfer, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların düzenleyecekleri referandumu tanımayacaklarını söyledi. Sözcü “Rusya yanlısı kuvvetlerin hukuk dışı müdahaleleri ile...

Google Haberlere Abone ol
“Ukrayna’da Rusya yanlılarının yapacakları referandumu tanımayacağız”

Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Martin Schäfer, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların düzenleyecekleri referandumu tanımayacaklarını söyledi. Sözcü “Rusya yanlısı kuvvetlerin hukuk dışı müdahaleleri ile düzenleyeceklerini duyurdukları referandumun bizim için hiçbir önemi yok. Bu referandumun ikili ilişkilerde temel alınacak bir yanı bulunmamaktadır. Referandum sonucunu tanımayacağız.” dedi.

Federal Basın Evi’nde düzenlenen hükümet sözcüleri toplantısında Ukrayna’nın geleceğinin şekillenmesinde Ukrayna anayasasının esas alınması gerektiğinin altını çizen Martin Schäfer, 25 Mayıs tarihinde yapılması planlanan parlamento seçimlerinin özgür ve güvenli ortamda yapılabilmesinin esas olduğunu kaydetti. Schäfer, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki gözlemcilerin seçimleri takip edeceklerini belirtti ve ABD’den 2 bin, Kanada’dan ise 500 gözlemcinin de Ukrayna’ya gideceğini duyurdu.

Açıklamalarının devamında Ukrayna’nın Slovyansk şehrinin yanı sıra ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde olayları kınayan Schäfer, “Ukrayna’da zor bir durumla karşı karşıyayız. Kiev, kendi topraklarında hâkimiyet sağlayamıyor. Ukrayna hükümeti kendi toprak bütünlüğünün hâkimiyetini sağlama ve hâkimiyet statüsüne tekrardan kavuşma hakkına sahiptir.” göndermesinde bulundu.

Ukrayna’nın geleceğinin 25 Mayıs’ta düzenlenecek parlamento seçimleriyle şekilleneceğini, özgür seçimleri engellemeye yönelik her türlü müdahalenin diplomatik çözümlere “darbe vuracağını” belirten Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schäfer, “Seçim sonuçları Kiev’in meşruiyetinde yeni bir temel teşkil edecektir.” dedi. Ukrayna hükümetinin ulusal birlik adına parlamentoya sunduğu ve tüm ülke çapında yapılmasını öngördüğü “ulusal referandumun şu ana kadar maalesef kabul görmediğini ancak yine de halen görüşme aşamasında olunduğunu” hatırlatan Schäfer, referandum yapma hakkının ise sadece Ukrayna hükümetinin yetkisi dâhilinde olduğunu söyledi.

Schäfer ayrıca, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Ukrayna krizinin aşılması için başlattığı diplomatik girişimlere de değindi.

KIRIM TATARLARI

Kırım Tatarları ile ilgili bir soruya cevap veren Martin Schäfer, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanmasını endişeyle izlediklerini söyledi. “Tatarlar için Kırım anavatanlarıdır. Stalin döneminde Kırım Tatarları sürgün edildiler. 80-90’lı yıllarda on binlerce Tatar anavatanı olarak gördüğü Kırım’a geri döndü. Kırım Tatarları Ukrayna’da yaşayan önemli bir gruptur. 5 yıldır Kırım Tatarlarına anavatanlarına dönmelerinde engeller çıkarılıyor. Kırım Tatarlarının liderine yapılan yasaklamayı da büyük bir endişe ile izliyoruz.” dedi.

CİHAN

Yorumlar