Ukrayna, Rusya’dan bir milyar dolar doğalgaz parası istiyor

Ukrayna, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da depolarda bulunan doğalgaz için Rusya’dan bir milyar dolar istedi. Ukrayna geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, petrol ve doğalgaz şirketi Chernomorneftegaz’ın Kırım’da bulunan depolarında 2,2...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna, Rusya’dan bir milyar dolar doğalgaz parası istiyor

Ukrayna, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da depolarda bulunan doğalgaz için Rusya’dan bir milyar dolar istedi. Ukrayna geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, petrol ve doğalgaz şirketi Chernomorneftegaz’ın Kırım’da bulunan depolarında 2,2 milyar metreküp doğalgaz olduğunu iddia etti.

Rusya’dan 2,2 milyar metreküp doğalgazla ilgili cevap beklediklerini ifade eden Yatsenyuk, “Gazprom fiyatlarına göre bu rakam 1 milyar dolar…” dedi.

Kırım, Mart ortasında Rusya’ya bağlanmadan önce Chernomorneftegaz, Ukrayna’nın enerji devi Naftogaz’a bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyordu. Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından şirket kamulaştırıldı. Chernomorneftegaz halen Kırım kamu şirketi olarak çalışıyor.

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları nedeni ile yaşanan kriz ise devam ediyor. Gazprom 3,5 milyar dolarlık borcu ve 1 Haziran’dan itibaren de peşin ödeme yönetimi nedeni ile 1,5 milyar dolar talep ediyor. Kiev borcun 2,2 milyar dolar olduğunu, doğalgaz fiyatlarının da indirimli rakamlardan sürmesi gerektiğini savunuyor. Krizin çözülememesi durumunda Rusya vanaları kapatabileceği uyarısında bulundu.

CİHAN

Yorumlar