Türkiye, Rusya’dan Mavi Akım’ın kapasitesinin artırılmasını istiyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde basın toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna kesintisi nedeni ile risk oluştuğunu, Mavi Akım üzerinden ek 3 milyar metreküplük...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Rusya’dan Mavi Akım’ın kapasitesinin artırılmasını istiyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde basın toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna kesintisi nedeni ile risk oluştuğunu, Mavi Akım üzerinden ek 3 milyar metreküplük doğalgaz alımı talebinde bulunduklarını söyledi. Türkiye ek alımla ilgili yeni bir fiyat ve anlaşma şartnamesinin oluşturulması için çalışıyor.

Rus doğalgazının TANAP üzerinden sevki ile ilgili soruya yanıt veren Yıldız, “Bu konuda herhangi bir talep ya da arz yok. Mavi Akım’ın kapasite artırımı ile ilgili talebimiz var. 3 milyar metreküplük ek doğalgaz alımı için çalışıyoruz. Fiyat ve şartlarda anlaşabilirsek olabilir.” dedi.

Ukrayna kesintisinin Batı Hattı’ndan gelen arzı etkilemesi durumunda alternatif olmadığını kaydeden Bakan, “Batı Hattı’ndan 14 milyar metreküp alım yapıyoruz. Türkiye için bu arz son derece önemli… Ukrayna’da kesilen gazın transit sevkiyatı etkilememeli diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye 1 Ocak 2015’den itibaren de Rus doğalgazında fiyat revizyonu ile ilgili çalışmaları ele alacak.

IRAK’TAN PETROL SEVKİYATI SÜRÜYOR

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden sevkiyatının hukuka uygunluğu konusunda yöneltilen bir soruya cevap veren Bakan Yıldız, Türkiye’nin petrol alımının büyük çoğunluğunu Irak’tan gerçekleştirdiğini söyledi. Bakan, “Satılan petrol Irak’ın petrolüdür. Irak’ın petrol boru hattı düzenlemeleri Irak’a ait. Biz Bağdat’la anlaşma, Erbil’le de özel hükümlere tabi sözleşme yaptık. Tüm bunlar hukuk sistemi içinde gerçekleşiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ULUSLAR ARASI TAHKİMDE SORUN YAŞANMAYACAK

Şu anki siyasi istikrarsızlığın geçmesi ile taşların yerine oturacağını, Irak’ın kuzey ve güneyi ile bir bütün olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Uluslar arası tahkimde bir sorun yaşanmayacak. Iraklı kardeşlerimizle anlaşabileceğimizi umuyorum. Biz Irak’ın petrolünü satıyoruz. Burada oluşan gelir Irak’ın tamamındır. Akış devam ediyor. Üretilirse iletiliriz. İletilirse tüketilir. Türkiye bölgesinde enerji sektörü ile ilgili pozitif tutumunu devam ettirecek.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar