Türkiye, Kuzey Kore'yi kınadı

Uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore'ye bir tepki de Türkiye'den gitti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kuzey Kore yönetimi kınandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Kuzey Kore'yi kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin 7 Şubat günü gerçekleştirdiği uzun menzilli füze fırlatmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, "Uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak uzun menzilli roket fırlatmasını şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin bu adımı, 6 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği dördüncü nükleer deneme de dikkate alındığında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı hiçe sayma niteliğindedir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını kınayarak roket fırlatılmasının uluslararası yükümlülüklere aykırı olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ayrıca sorumsuz adım olarak nitelendirilen füze fırlatma olayının bölgesel barış ve istikrara muhtemel olumsuz yansımalarından derin kaygı duyulduğu ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle: "Kuzey Kore'nin 7 Şubat 2016 tarihinde uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak uzun menzilli roket fırlatmasını şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore’nin bu adımı, 6 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği dördüncü nükleer deneme de dikkate alındığında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı hiçe sayma niteliğindedir. Kuzey Kore’nin bütün uluslararası uyarılara rağmen attığı bu sorumsuz adımın bölgesel barış ve istikrara muhtemel olumsuz yansımalarından derin kaygı duymaktayız. Kuzey Kore’yi vakit geçirmeksizin ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerine tümüyle uymaya çağırıyoruz. Türkiye ayrıca, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına önem atfetmekte, bu amaçla Altılı Görüşmeler’in bir an önce yeniden başlatılmasını teşvik etmektedir."

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ DE KINADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını "şiddetle" kınadı.

Konsey, Kuzey Kore'nin füze fırlatması üzerine Japonya, Güney Kore ve ABD'nin talebiyle acil olarak toplandı. Toplantıda, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman üyelere brifing verdi.

Toplantının ardından BMGK Dönem Başkanı, Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez, gazetecilere, konseyde kabul edilen basın bildirisini okudu.

Kuzey Kore'nin balistik füze kullanmasının BMGK kararlarının açık ihlali olduğunu vurgulayan Ramirez, uydu gönderme ya da başka bir gerekçenin bunu değiştirmeyeceğini söyledi.

Konsey üyelerinin bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak gördüğünü belirten Ramirez, konseyin, Kuzey Kore'nin bu ve önceki eylemlerine karşı ciddi önlemleri içeren bir karar tasarısı kabul etme niyetinin bulunduğunu bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da gazetecilere yaptığı açıklamada, bu eylem nedeniyle konseyin Kuzey Kore'ye karşı ciddi önlemler alacağını kaydederek, "Bu böyle devam edemez" dedi.

Yorumlar