‘Türkiye, İslam dünyası için model ülke olmaktan çıktı’

İnsan hakları ihlalleri ve artan antidemokratik uygulamalar dolayısıyla Batı dünyasının eleştiri oklarını üzerine çeken Türkiye, Ortadoğu’da da zemin kaybetmeye devam ediyor. Mısır’ın muteber düşünce kuruluşlarından Asya Araştırmalar...

Google Haberlere Abone ol
‘Türkiye, İslam dünyası için model ülke olmaktan çıktı’

İnsan hakları ihlalleri ve artan antidemokratik uygulamalar dolayısıyla Batı dünyasının eleştiri oklarını üzerine çeken Türkiye, Ortadoğu’da da zemin kaybetmeye devam ediyor. Mısır’ın muteber düşünce kuruluşlarından Asya Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve Zagazig Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Huda Derviş, Türkiye’nin Arap ve İslam dünyası için “model ülke” olma çizgisinden tamamen uzaklaştığını söyledi.

Türkiye’deki İslami hareketler konusunda uzman olan Osmanlı hayranı Prof. Huda Derviş, daha önce AK Parti’yi Arap ve İslam dünyasına model gösteren onlarca yazı kaleme aldığını belirtti. Mısırlı akademisyen, AK Parti konusundaki hayal kırıklığını, “Yazılarımda bahsettiğim AK Parti, bu AK Parti değildi. Örnek aldığımız Türkiye de bu Türkiye değildi. Adeta şoke olduk.” diye ifade etti. Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’nden de övgüyle bahseden Mısırlı profesör, İslam’a asıl büyük hizmeti Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’nin yaptığını söyleyerek, AK Parti’yi bir kez daha eleştirdi: “Hocaefendi’ye yapılanlar için yazıklar olsun!”

TÜRKİYE’DEKİ HER ŞEYİ MÜKEMMEL GÖRÜYORDUK

Prof. Dr. Huda Derviş, Cihan Haber Ajansı'na verdiği özel mülakatta çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’yi her alanda model aldıkları bir ülke olarak değerlendiren Prof. Huda Derviş, özellikle AK Parti’nin iktidara gelmesinin kendilerini çok sevindirdiğini söyledi. "AK Parti'yi örnek almamızla ilgili çok sayıda makale yazdım." diyen Derviş, "Özellikle Türkiye’deki devlet sistemi ve ortaya konan gelişmelerin aynı şekilde bizde olmasını arzu ettik. Türkiye'deki her şeyi doğru, güzel ve mükemmel olarak görüyorduk. Özellikle demokrasi ve insan hakları konusunda Türkiye'yi örnek alıyorduk." dedi.

Ancak sürpriz bir şekilde her şeyin tepetaklak değiştiğini anlatan Derviş, hem olumlu hem de olumsuzluğuyla dikkat çeken sürecin Erdoğan döneminde gerçekleşmesinin çok ilginç olduğunu dile getirdi. Gelişmeler karşısında şoke olduklarını kaydeden Mısırlı akademisyen Derviş, "Ben AK Parti’nin tecrübesi konusunda yazdığım eski yazılarımı dönüp okuduğumda çok şaşırıyorum. Çünkü, bahsettiğim AK Parti bu AK Parti değil. Örnek aldığımız Türkiye de bu değildi. Neden böyle oldu bilmiyorum. Bir anda AK Parti de Türkiye de değişti. Mısır'a karşı da değişti. Adeta şoke olduk. Türkiye şimdi bize yabancı oldu." ifadelerini kullandı.

OSMANLI’YA ATILAN İFTİRALARA KARŞI ÇOK SAYIDA YAZI YAZDIM

Mısırlı Prof. Derviş, Osmanlı devlet armasını evinin baş köşesine asacak kadar Osmanlı hayranı. Mısır ziyaretlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çekilmiş fotoğraflarını gösteren Derviş, "Ben Osmanlı'nın büyüklüğü konusunda çok sayıda makale yazdım. Osmanlı'ya karşı atılan iftiralara karşı da çok sayıda yazı ve kitaplar yazdım. Erdoğan bize bu şekilde neden saldırıyor? Erdoğan niçin kendi aslına dönmüyor?" şeklinde sitemde bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın içeride ve dışarıda saldırgan bir üslup kullandığını belirten Derviş, "Sürekli çatışma ve şoklar yaşanıyor. Ancak tüm bu yaşananlar bizim için yeni. Bu bizim tanıdığımız Erdoğan değil, farklı bir Erdoğan var karşımızda. Erdoğan'ın eski haline dönmesini temenni ediyoruz. Kendisini örnek alarak yücelten Arap halklarına yüzünü dönmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.

ERDOĞAN’IN HOCAEFENDİ’YE SALDIRACAĞINI AKLIMIN UCUNDAN GEÇİRMEZDİM; YAZIKLAR OLSUN

Hizmet Hareketi ile ilgili değerlendirme de yapan Mısırlı profesör, Gönüllüler Hareketi’ni örnek, doğru ve güçlü bir İslami hareket olarak üniversitelerinde ders olarak okuttuklarını aktardı. "Ben Erdoğan'ın Fethullah Gülen Hocaefendi'ye bir gün çıkıp saldıracağını aklımın ucundan bile geçirmezdim." diyen Derviş, "Biz Hocaefendi'yi çok iyi tanıyoruz. Tevazuunu iyi biliyoruz. Kendisiyle hiç görüşmedim. Onu, İslami derinliğimi artıran kitaplarından tanıdım. Tüm dünya toplumlarının sevgi ve barış içinde bir arada yaşayabilecekleri konusunda bir kitap yazdım. Fethullah Gülen Hocaefendi'yi de örnek olarak gösterdim. Hizmetleri, insan sevgisi, Allah'a yakınlığı beni çok etkiledi." diye konuştu.

HİZMET’İN HİZMETLERİNE KARŞILIK CEZA MI VERELİM?

Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne yönelik saldırıları ve Hocaefendi’ye hakaretlerini ne maksatla yaptığını anlamadığını ifade eden Derviş, şöyle devam etti: "Günümüzde herkes İslam’dan bahsediyor; ancak İslami değerleri kim hayata geçirdi? Kim sevdi? Kim yardım etti? Kim hizmet etti? Bu okulları dünyanın dört bir tarafında kim açtı? Tüm bunlara karşılık kendisine ceza mı vermemiz gerekiyor? İslam’a hizmetinden dolayı cezalandıralım mı? Hocaefendi’ye yapılanlar için yazıklar olsun diyorum. Çünkü ben Hocaefendi'yi tanımadan gönülden seviyorum. O’nu kitaplarından, fikirlerinden, çalışmalarından ve eserlerinden tanıdım. Ben Mısır'dayım, O ise Türkiye veya dünyanın bir tarafındaki ABD'de. Ben onu neden bu şekilde savunayım? Tüm kitaplarını okudum. Ona güveniyorum. Bir defa olsun bile siyasete girdiğini görmedim. Hocaefendi ne yaptı? Yoksa bu, Erdoğan'ın İslam’ı seven bir şahsa cezası mı?"

TÜRKİYE TERÖRE DESTEK VERİYOR İDDİASI

Ortadoğu’yu tehdit eden Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tehlikesine de dikkat çeken Derviş, son olayların bölgede Şiilerle Sünniler arasında çatışma isteyen ABD’nin bir projesi olduğunu savundu. Söz konusu şiddet dalgası ve yıkımın diğer bölgelere de yayılabileceğine dikkat çeken Derviş, Türkiye’nin teröre destek verdiği iddiaları ile ilgili şöyle konuştu: "Biz aynı bölgedeyiz; Türkiye de bizimle birlikte. Aynı sınırları, coğrafyayı paylaşan komşularız. Eğer bir komşuda kötü bir şey olursa muhakkak ki komşusu da bundan etkilenecek. Bu gelişmeler hiçbir ülkeye hayır getirmeyecektir. Türkiye'nin de bu parçalanmalar konusunda oldukça dikkatli olması lazım. Bunu Mısır'da yapmak istediler. Terör ve çatışmaları taşımak istediler. Sanırım Irak düştü. Peki Irak’ta onca yıldan beri ne değişti? Hala aynı şekilde kargaşa devam ediyor. Bu çatışmalar Irak ve Suriye sınırlarından Türkiye'ye sıçrayabilir. Bu sadece devletçiklerden ibaret kalmayacak. Teröre destek verildiği sürece içerilere kadar yayılabilir. Türkiye bu terör gruplarını desteklediği sürece onlardan zarar görmesi kaçınılmaz. Irak ve Suriye örneği ortada."

TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Doktorasını Türkiye’deki İslami hareketler üzerine yapan Prof. Dr. Huda Derviş, Asya Araştırmalar Enstitüsü başkanlığının yanı sıra Zagazig Üniversitesi’nde dinler tarihi bölüm başkanlığı görevini sürdürüyor. Türkiye’yi yakından takip eden Derviş’in, Türkiye’deki İslami Hareketler, İslami Deneyimde Türkiye’ye Derinlemesine Bakış, Gülen Hareketi Örneğinde Medeniyetlerin Uzlaşması ve Milletlerin Yakınlaşması, Orta Asya ve Kafkaslarda İslam’ın Yayılmasında Tasavvufun Rolü gibi birçok kitabı bulunuyor. CİHAN

Yorumlar