Türkiye, anti-semitist ülkeler sıralamasında 17. sırada

New York merkezli İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL), dünya genelinde 102 ülke arasında yaptığı anti-semitist (Yahudi düşmanlığı) çalışmasının sonuçlarını bir basın toplantısı ile duyurdu. ADL Başkanı Abraham Foxman, dünya...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, anti-semitist ülkeler sıralamasında 17. sırada

New York merkezli İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL), dünya genelinde 102 ülke arasında yaptığı anti-semitist (Yahudi düşmanlığı) çalışmasının sonuçlarını bir basın toplantısı ile duyurdu. ADL Başkanı Abraham Foxman, dünya genelinde en fazla anti-semitizmin Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde görüldüğünü açıkladı.

Gazetecilere verilen çalışma raporunda Türkiye ile Yunanistan halkı arasında anti-semitizm oranının yüzde 69 olduğu görüldü. Dünya genelinde 102 ülkede toplam 53 bin 100 kişi ile yüz yüze ve telefon aracılığıyla görüşüldüğü belirtildi. ADL yetkilileri, bu tür çalışmanın ilk defa yapıldığını bildirdi. Çalışma yapılan ülkelerin ortalamasında anti-semitizm rakamının yüzde 26 olduğunu belirten ADL, insanların Yahudi düşmanlığına iten başlıca nedenleri de şöyle özetledi:

‘‘Yahudilerin yaşadıkları ülkeden çok İsrail’e bağlı olmaları. İş dünyasında çok güçlü olmaları. Uluslararası finansta Yahudilerin yine çok güçlü olması. Kendilerini diğer milletlerden üstün görmeleri. Yahudilerin kendileri dışında başka insanların sorunları ile ilgilenmemesi. Yahudilerin genel tutumu. Soykırım konusunu fazlasıyla ajite etmeleri vb.’’

65 yaş ve üstündeki insanlarda Yahudi düşmanlığının daha fazla olduğu belirtilen araştırmada, gençlerde giderek bu oranın düştüğü aktarıldı. ADL, 102 ülke genelinde halkın yüzde 35’inin soykırımdan habersiz olduğunu belirterek, anti-semitik olan insan sayısının da 1 milyar 9 milyon kişi olarak hesaplandığını açıkladı.

Yahudi düşmanlığının en fazla Müslümanlar arasında görüldüğünü ileri süren çalışma da (yüzde 49), Hristiyanlar'da bu rakamın yüzde 24, Ateistler'de yüzde 21, Hindular'da yüzde 19 ve Budistler'de ise yüzde 17 olarak kaydedildi.

Anti-semitizmin en fazla televizyon, daha sonra internet, gazete, diğer insanlar (başkalarından öğrenme), dini liderler ile radyo vasıtasıyla yayıldığı nakledildi.

ANTİ-SEMİTİZM EN FAZLA FİLİSTİN İLE IRAK’TA

Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde görülen Yahudi düşmanlığı ortalamasının yüzde 75 olarak belirtilen kamuoyu yoklamasında, Asya kıtasında bu rakamın yüzde 37 olduğu kaydedildi. ADL, Batı Avrupa’da yüzde 29, Doğu Avrupa da yüzde 20 ve Sub Sahara bölgesinde ise yüzde 18 olarak sonuçların elde edildiği kaydedildi.

ADL araştırmasına göre anti-semitizm en fazla Filistin’de (yüzde 93) görülürken daha sonra ilk on ülke sırasıyla şöyle;

Irak (yüzde 92), Yemen (yüzde 88), Cezayir, Libya (yüzde 87), Tunus (yüzde 86), Kuveyt (yüzde 82), Bahreyn, Ürdün (yüzde 81) ve Fas (yüzde 80).

Anti-semitizmin en az görüldüğü ülkelerin başında Laos geliyor yüzde 0.2 ile. Laos’u daha sonra şu ülkeler takip ediyor;

Filipinliler (yüzde 3), İsveç (yüzde 4), Hollanda (yüzde 5), Vietnam (yüzde 6), İngiltere (yüzde 8), ABD, Danimarka (yüzde 9), Tanzanya (yüzde 12) ve Tayland (yüzde 13). CİHAN

Yorumlar