Türkçe Olimpiyatları ABD'yi salladı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika’dan Türkiye'ye gidecek Doğu Yakası finalistleri, muhteşem bir şölenle belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
Türkçe Olimpiyatları ABD'yi salladı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika’dan Türkiye'ye gidecek Doğu Yakası finalistleri, muhteşem bir şölenle belirlendi. New Jersey’deki Felician College Auditorium’da gerçekleşen organizasyonda, yüzlerce öğrenci birinci olmak için kıyasıya yarıştı. Katılımın fazla olmasında dolayı çok sayıda davetli salona alınamazken, programı seyreden yüzlerce insan Türkçe yeteneklerini sergileyen öğrencileri ayakta alkışladı.

Final programını Nurefşan Eygören ve 2011’de yapılan 9’ncu Türkçe Olimpiyatları’nın şiir dalı birincisi Gürcistanlı Leila Kurbanova’nın sundu.

New Jersey Türk Kültür Merkezi (TCC) tarafından düzenlenen elemeler kapsamında, New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania gibi eyaletlerden gelen onlarca öğrenci, şarkı, şiir ve halk oyunları kategorilerinde gösteriler performanları ile seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Programın açılış konuşması yapan TCC New Jersey Başkanı Oğuzhan Şentürk, Türk dilini dünya geneline yaymak adına özveri ile çalışan tüm öğretmenleri tebrik etti. Öğrencilerde çok tatlı bir heyecan gördüğünü belirten Şentürk, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

“TÜRKÇE OLİMPİYATLARI, İNSANLIĞI İSLAMA, MUHABBETE ISINDIRMA FAALİYETİDİR”

Finale katılan hocaların hocası olarak bilinin, tefsir uzmanı emekli Müftü Yahya Alkın ise Türkçe Olimpiyatları’nın çok geniş dairede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Alkın, “Dünya çapında yapılan bu hizmetlere, İslam’ın içinde ve dışında olan birçok yavrumuzu, evladımızı İslami ve insani değerlere alıştırma, sevdirme ve ısındırma faaliyeti olarak bakıyorum.”dedi. İslamiyet’te müellefe-i kulüb’ün (kalpleri İslam’a ısındıranlar) olduğunu ve bunun Resulallah (SAV) tarafından da tatbik edildiğini hatırlatan Yahya Alkın Hocaefendi, ayrıca bugün dünyanın farklı yerlerinde yapılan bu hareketlerin, birçok kabiliyetin ortaya çıkmasına, İslam’a ve insanlığa bir hizmet vesilesi olduğuna inandığını ifade etti.

Şölene South Jersey'den izleyici olarak katılan Uğur Özdemir ise bir milleti millet yapan en iyi unsurlardan birinin dil olduğunu ifade ederek, "Türkçemiz çok önemli. Türkçeyi ABD'de öğretmeye çalışan fedakâr öğretmenlere çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir gün yaşadık." dedi.

Halk dansları dalında New Jersey’in Passaic şehri “Yeşil Ördek” oyunu ile birinci olurken, anadilde şiir kategorisinde birinci olan Brooklyn Amity School öğrencisi Zeynep Akpınar, Can Dündar’ın “Bir Dostu Olmalı İnsanın” adlı şiiri ise dinleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

Türkçe şiir kategorisinde de Osman Sarı’nın “Önde giden atlılar” şiiriyle Pioneer Academy öğrencisi Mannela Iparragirre birinci oldu. Iparraguirre, dereceye girdiği için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Yıllar önce öğrenci değişim programı ile Türkiye’ye giden anne Ann Iparraguirre ise kızının 43 yıl sonra Türkçe şiir yarışmasında birinci olmasının kendisini çok sevindirdiğini belirtti. Amerika’daki en önemli toplumsal öğelerden birinin insanların birarada yaşayarak, kültürlerini paylaşabilmesi olduğunu söyleyen Iparraguirre, "Türkçe Olimpiyatları da bunu yapıyor. Şiir, dans, şarkı aracılığı ile kalpler biraraya geliyor.” şeklinde konuştu.

Türkçe şarkı kategorisinde Pioneer Academy öğrencisi Meryem Konhodzic "Kalp kalbe karşı derler" adlı şarkıyla birinci olurken, İngilizce şarkı kategorisinde New York’tan Tunasia Hurt, Rusça şarkı kategorisinde Brooklyn Amity School’dan Ogulshat Amanova, Çince şarkı kategorisinde Pennsylvania’ dan Madeline Miller, İspanyolca şarkı kategorisinde New Jersey’den Alexander Harris birinci oldu.

Dereceye giren öğrenciler, 10 Nisan'da New York'ta yapılacak olan tören ile ödüllerini alacak.
CİHAN

Yorumlar