Türk veliler Alman eğitim sistemini ‘Akademi’de öğrenecek

Almanya'da, ‘Göçmen Türk Veliler İçin Veli Akademisi’ adlı proje ile Baden bölgesindeki Türk veliler, Alman eğitim sistemi hakkında bilgilendirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Türk veliler Alman eğitim sistemini ‘Akademi’de öğrenecek

Almanya'da, ‘Göçmen Türk Veliler İçin Veli Akademisi’ adlı proje ile Baden bölgesindeki Türk veliler, Alman eğitim sistemi hakkında bilgilendirilecek. Türk velilerle öğretmenler arasında köprü kurmayı amaçlayan proje kapsamında eğitim verecek öğretmen ve pedagoglar da eğitime tabi tutulacak.

Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Pedagoji Merkezi (Hei-MaT), Baden Türk Okul Birlikleri Dernekleri Federasyonu ile ortaklaşa başlattığı ‘Göçmen Türk Veliler İçin Veli Akademisi’ adlı proje Heidelberg Eğitim Bilimleri Üniversitesi’nde tanıtıldı.

Baden bölgesinde faaliyet gösteren okul aile birlikleri, çeşitli dernek üyeleri, öğretmenler, veliler ve üniversite öğrencilerinin katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Havva Engin, akademinin hedeflerini anlattı. Türk velileri, Alman eğitim sisteminin yapısı, işleyişi, veli hakları hakkında bilgilendirmek ve okullardaki veli çalışmalarına aktif olarak katılmaları için eğitmek istediklerini söyleyen Engin, “Araştırmalara göre göçmen ailelere mensup öğrenciler arasında en başarılı öğrenciler İspanyol öğrenciler. Çocuklarını başarıya götüren sebeplerden biri ailelerinin eğitim sistemini bilmesi. İspanyol ailelere kendi kilise ve kurumlarında veli akademileri düzenleniyor.” dedi.

Almanya’da eğitim sisteminin görünen ve görünmeyen şeklinde ikiye ayrıldığını belirten Engin şöyle devam etti: “Görünen eğitim sistemi okullar, anaokulları. Görünmeyen ise aile. Okul çocuğa ödev verir, evde ailesinin destek olmasını bekler. Ailelere nasıl destek olmaları gerektiğini söylemez. Aileler, eğitimcinin ne beklediğini bilirse çocuğun eğitimi başarıyla tamamlanır. Türk annelerimizin büyük bir kısmı Türkiye’den geliyor. Alman eğitim sistemini tanımıyor. Kimse bu annelere ne yapması gerektiğini söylemiyor.”

Okullarda Türkçe'nin diğer diller kadar değer görmemesinden yakınan Engin, “Çocuklar öğretmenlerine Türkçe bildiklerini söylediğinde takdir görmüyor, İngilizce veya Fransızca bildiklerinde ise takdir görüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Eğitim dili Türkçe olan 'Veli Akademisi' Almanya’da ilk kez uygulanacak.

Veliler akademide iki dillilik, okul öncesi eğitim, Alman eğitim sisteminde velinin rolü ve meslek eğitimi hakkında da bilgilendirilecek. Akademide eğitim verecek öğretmen ve pedagoglar eğitime tabi tutulacak. Nisan ayında başlayacak akademi, temmuzda sona erecek. Kurslar cumartesi ve pazar günleri verilecek. Akademiye katılan velilere eğitimin sonunda sertifika da verilecek. CİHAN

Yorumlar