Türk STK'lar 1915 olayları hakkında meclis üyelerine bildiri verdi

Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir anıtın açılacak olmasına tepki göstererek Hollanda Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyelerine bildiri verdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk STK'lar 1915 olayları hakkında meclis üyelerine bildiri verdi

Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir anıtın açılacak olmasına tepki göstererek Hollanda Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyelerine bildiri verdi. STK temsilciler, 24 Nisan'da Almelo'daki Ermeni kilisesi içerisinde açılacak olan anıtın toplumda ciddi huzursuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamada bulunan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Mehmet Salih Kaya, "Tarihte vuku bulan olayları bir soykırım adı ile adlandırılıp, şu andaki zamana taşıyıp, bu zamanın insanlarını rahatsız etmenin bir anlamı yok. Soykırım meselesi ne tarihsel, ne de bilimsel olarak tespit edilmiştir." dedi. Olayı tarihçilerden oluşan uluslararası komisyonların inceleyebileceğini ifade eden Kaya, "Türkiye bu konuda arşivlerini açmıştır." dedi.

Almelo'da açılacak anıt için izin alınırken 'Ermeni anıtı' ifadelerini kullanıldığını söyleyen Salih Kaya, "Ermeni anıtı demek başka, sözde Ermeni Soykırımı anıtı demek başka. Biz bu anlamda manifestoyu vermiş olduk. Özellikle soykırım ifadesinin yer almaması (gerektiğini) belirttik." şeklinde konuştu.

Leiden Türk İşadamları Derneği (TOVER) Başkanı Durmuş Doğan da "Hollanda'da Ermenilerin 1915 olaylarını soykırım olarak lanse etmelerini doğru bulmuyoruz. Özellikle bu gibi hassas sorunların tarihçiler tarafından araştırılarak çözülmesi gerektiği taraftarıyız. Bu sorun sokaklarda veya meydanlarda çözülecek sorun değil. Her iki ülkenin tarihçileri bir araya gelerek bu sorunu çözmesi gerekir." dedi.

ERMENİLER TÜRK ELÇİLİĞİNE YÜRÜDÜ

Diğer taraftan Hollanda'da yaşayan bir grup Ermeni DE Hollanda Meclisi karşısındaki meydanda eylem yaptı. Eyleme bazı milletvekilleri de katılarak konuşmalar yaptı. Grup daha sonra polis eşliğinde Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği karşısındaki Maliveld meydanına yürüdü ve burada yarım saat süren eylemin adından dağıldı.

Almelo'da Ermeni Havari Kilisesi bahçesine dikilen sözde soykırım anıtı 24 Nisan'da açılacak. CİHAN

Yorumlar