Tatar bayramında çiğ börek ziyafeti

Bulgaristan'da yaşayan Kırım tatarları, Rusçuk iline bağlı Slivo Pole kasabasında Hıdrellez için bir araya gelerek geleneklerini yaşattı. Bulgaristan ve Tatar marşlarıyla başlayan şölende 3 asır boyunca Kırım'dan Balkanlara olan göç...

Google Haberlere Abone ol
Tatar bayramında çiğ börek ziyafeti

Bulgaristan'da yaşayan Kırım tatarları, Rusçuk iline bağlı Slivo Pole kasabasında Hıdrellez için bir araya gelerek geleneklerini yaşattı. Bulgaristan ve Tatar marşlarıyla başlayan şölende 3 asır boyunca Kırım'dan Balkanlara olan göç dalgaları hatırlatılarak tarihi anıları yeniden canlandırıldı.

Türkü ve danslarla eğlenen Tatarlar, kadınların hep birlikte pişirdiği çiğ böreğin tadına baktı. Çiğ böreğin yapılışını anlatan Veliye (77) adlı Tatar, evde de her hafta bu böreği yaptığını dile getirdi. Farklı Tatar yemeklerinin de sergilendiği şölende çocuklar da büyükler de doyasıya eğlendi.

Şölen organizatörlerinden Emel Mehmet, Bulgaristan'da Dobruca, Silistre ve Rusçuk bölgelerinde Tatarların yaşadığını belirterek, "Adetlerimizi bırakmıyoruz. Senede bir kere toplanıyoruz. Misafir olarak Romanya'dan da Tatarlar geliyor." diye konuştu. Tatar mutfağında hamur yemeklerinin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Mehmet, cantık ve çiğ böreğin en meşhurları olduğunu kaydetti.

77 yaşındaki Hüsnü Sodacı, dedesinin 9 yaşında iken Kırım'dan geldiğini ve sürekli evinin mavi kapılarından bahsettiğini aktardı. Daha sonra dedelerinin yaşadığı bu toprakları görmek için Sovyetler Birliği zamanında Rusya'ya gittiğini belirten Sodacı, fakat Kırım'ı ziyaret etmesine izin verilmediğini aktardı.

Sodacı, “Hıdrellez gününde Tatarların Yağlı Turta (kalakay) olarak adlandırdıkları yuvarlak kolaç (ekmek) tekerleniyor. Kolaç, yüz üstü düşerse yılın bereketli, kapak üstü (ters) düşerse kıtlık olacağı anlaşılıyor." dedi. CİHAN

Yorumlar