“Tansiyon yükselirse, Kırım, Ukrayna’dan ayrılacak”

Ukrayna’ya bağlı özerk cumhuriyet Kırım Parlamentosu Başkanı Volodimir Konstantinov, tansiyonun yükselmesi durumunda Ukrayna’dan ayrılabileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Tansiyon yükselirse, Kırım, Ukrayna’dan ayrılacak”

Ukrayna’ya bağlı özerk cumhuriyet Kırım Parlamentosu Başkanı Volodimir Konstantinov, tansiyonun yükselmesi durumunda Ukrayna’dan ayrılabileceklerini söyledi.

Interfax’a ülkede yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan Konstantinov, “Ukrayna uygulamada parçalanmış olmasına rağmen, biz hala ülkeyi kurtarmak için bir şansa sahibiz… Bu çok belirsiz bir durum.” dedi.

Moskova temasları çerçevesinde konuşan Konstantinov, “Bu şartlar altında nasıl seçim yapılabilir? Bu kişilerle ilgili bir sorun değil. Öncelikle ülkedeki ateşi söndürmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak, hiç bir şeyi koruyamayacağız…” uyarısında bulundu.

Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması konusunun speküle edilmemesi gerektiğini kaydeden parlamento başkanı, buna başlamaları durumunda merkezi hükümetin çok zor durumda kalacağını vurguladı. Konstantinov’a göre merkezi hükümetin baskılara teslim olması durumunda, Kırım yönetimi de otonomisi yönünde kendi kararını alabilir.

Konstantinov, “Bunun gerçekleşmesi durumunda, 1954’de Sovyet Komünist Parti’nin Kırım’ın Ukrayna’ya bağlanması yönündeki kararının iptali şeklinde olur.” ifadelerini kullandı. Konstantinov, kendileri için gerekli olan kararı alabileceklerini söyledi.

Konstantinov, Moskova temasları çerçevesinde Rusya Komünist Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Adaletli Rusya temsilcileri ile görüştü. İktidar partisi Birleşik Rusya ile de görüşecek olan Kırımlı yetkili, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başaknı Sergey Narışkin’le de bir araya gelecek. Konstantinov, Moskova ziyaretinin bir yıl önceden planlandığını da hatırlattı.

1774 Kaynarca Anlaşması ile Rusya’nın kontrolüne giren Kırım, 1917’de bağımsızlığını ilan ederek devlet kurmuşsa da 1921’de yeniden Sovyet cumhuriyetleri arasına dahil olmuştu.

Kırım parlamentosu 4 Şubat’ya yaptığı görüşmede gerektiğinde Rusya’dan yardım ve koruma talep etme konusunu ele almıştı. CİHAN

Yorumlar