Tanrı Dağları Görenleri Hayran Bırakıyor

Orta Asya’da bulunan Tanrı Dağları, muhteşem manzarası ve heybetli duruşuyla görenleri kendisine hayran bırakıyor.Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi kısımlarına yayılan Tanrı Dağları,...

Google Haberlere Abone ol
Tanrı Dağları Görenleri Hayran Bırakıyor

Orta Asya’da bulunan Tanrı Dağları, muhteşem manzarası ve heybetli duruşuyla görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi kısımlarına yayılan Tanrı Dağları, yaklaşık olarak 1 milyon kilometrelik alanıyla dünyanın en önemli doğa olaylarının yaşandığı bölge olarak adlandırılıyor. 7 bin metreye kadar yüksekliğe sahip sıra dağlarda iki mevsimi bir arada yaşamak mümkün. Bir yanda yalçın sıra dağlar üzerinde yılın her mevsiminde mevcudiyetini koruyan karlar ve buzlar bulunurken, aşağı kısımlara indikçe rengarenk açan çiçekler görenleri adeta büyülüyor.

Orta Asya coğrafyasında bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan Tanrı Dağları, yaz ve kış mevsiminde yaşanan büyük ısı farklarından dolayı şiddetli karasal iklimine sahip. Tien Şan Dağları olarak da adlandırılan bu dağların en yüksek noktalarında Türk mitolojisine göre cennet, en dip noktalarında ise cehennem bulunmakta. Dünya Mirasları listesinde yer alan bu muhteşem sıra dağlar da her mevsim gezilecek ve görülecek bir çok yer bulunmakta.

Orta Asya’daki dağların bir çoğu Tanrı ile adlandırılırken, Tanrı Dağları’nın tepelerinde kar, eteklerinde ise her rengin kuşağını içinde barındıran yeşillikler bulunmakta. Ormanlarla kaplı bu dağların çoğunluğunda çam, ardıç ve şimşir gibi ağaçların kendine has kokularıyla Tanrı Dağları’na ayrı bir güzellik ve haşmet veriyor.

Kazakistan’ın eski başkenti Almatı şehir merkezine 30 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede bulunan Tanrı Dağları'nın zirveye yakın kısmında bulunan Büyük Almatı Gölü ise 2 milyon nüfuslu şehrin adete su deposu olarak kullanılıyor. Yıl boyu her mevsim tepelerinde kar bulunduran yalçın sıra dağlardan eriyen kar sularının birikmesiyle oluşan Büyük Almatı Gölü, Mayıs ayında hala buzul bir göl görünümünü andırıyor. Mayıs ayında dahi erimeyen buzlar, sıcak geçecek yaz mevsimi için adeta şehre hayat veriyor. 

Yorumlar