“Tacikistan, Rusya’nın Orta Asya’daki stratejik ortağı”

Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Valentina Matvienko, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de resmi temaslarda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
“Tacikistan, Rusya’nın Orta Asya’daki stratejik ortağı”

Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Valentina Matvienko, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de resmi temaslarda bulunuyor. Tacikistan Meclis Başkanı Mahmadsaid Ubaydullayev ile bir araya gelen Matvienko, Tacikistan’ın Rusya’nın Orta Asya’daki stratejik ortağı olduğunu söyledi.
“İki ülke arasındaki karşılıklı çıkar doğrultusunda sürdürülen işbirliğinden memnunuz. Şimdi sıra parlamentolar arası işbirliğini arttırmaya geldi. 2013 yılında çok sayıda anlaşma parlamentolar tarafından onaylandı. Bunların arasında Tacikistan’daki 201. Rus askeri üssünün kalma süresinin uzatılmasına ilişkin anlaşma da yer alıyor” diye konuşan Matvienko, iki ülke arasında 230‘dan fazla ikili anlaşmanın imzalandığını kaydetti.
Rusya ile Tacikistan arasındaki ticari ilişkilere de değinen Matvienko, 2013 yılında dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve Tacikistan ekonomisine yapılan doğrudan yabancı yatırımın yüzde 50’sini Rusya'nın gerçekleştirildiğini belirtti.

Rus yetkili, göçmen işçiler konusuna da değinerek, geçen yıl Tacikistan vatandaşların Rusya’ya çalışmak için gelmelerinin kolaylaştıracak bir anlaşmanın da onaylandığını belirtti. Matvienko, Bağımsız Devletler Topluluğu ülke vatandaşlarına vize uygulamak gibi bir niyetlerinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Tacikistan Meclis Başkanı Ubaydullayev, Rusya ile ilişkilerini her alanda geliştirmek istediklerini belirterek, bunun için gereken potansiyelin bulunduğunu ifade etti. Rusya’nın Tacikistan’dan göçmen işçi kabul etmek istemelerinden memnun kaldıklarını ifade eden Ubaydullayev, bu alanda gereken çalışmaların yapılacağını belirtti.
Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve diğer ülke yetkilileri ile görüşmesi beklenen Matvienko’nun Rus askeri üssünü de ziyaret etmesi öngörülüyor.
CİHAN

Yorumlar