Suudi Arabistan’dan kısa kısa..

17 milyar dolarlık ulaşım projesi 2021’de tamamlanacak. Suudi Arabistan’ın Dammam ve Katif kentlerindeki entegre toplu taşıma sisteminin 17 milyar dolara malolacağı ve 2021’e kadar tamamlanacağı bildirildi. İngilizce yayınlanan Arab News’in...

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan’dan kısa kısa..

17 milyar dolarlık ulaşım projesi 2021’de tamamlanacak.

Suudi Arabistan’ın Dammam ve Katif kentlerindeki entegre toplu taşıma sisteminin 17 milyar dolara malolacağı ve 2021’e kadar tamamlanacağı bildirildi. İngilizce yayınlanan Arab News’in haberine göre, Doğu Eyaleti belediye başkanı Fahad El Cubeyr, demiryolunun konumu ve istasyonlar için yaklaşık 1.5 yıl sürecek bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Yetkili, proje esnasında oluşacak trafik sıkışıklığına karşı da hafif raylı sistem, otobüs ve bağlantı seferlerinden oluşan çözümler sunacaklarını kaydetti. El Cubeyr, projede iki ana hat bulunacağını ve ikinci hattın Kral Fahd Uluslararası Havaalanı’na bağlanacağını sözlerine ekledi. Projeden özellikle Doğu Eyaleti’nin büyük fayda sağlaması ve olumlu etkilerinin ekonomi ve turizm sektörlerinde görülmesi bekleniyor.

Haberde milyar dolarlık demiryolu projesine uluslararası firmaların ilgi gösterdiği de kaydedildi. Fransa’dan beş firmanın katılacağı açıklandı. Suudi Arabistan’da 70 büyük Fransız firması faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 27 bin kişiye iş imkanı sağlanıyor.

DEV MEDİNE KONUT PROJESİ HAC SEZONUNDAN ÖNCE BAŞLAYACAK

Suudi Arabistan’ın Medine kentinde yaklaşık 16 milyar dolara malolacak dev konut projesine Finans Bakanlığı’na bağlı Kamu Yatırım Fonu tarafından yakın zamanda başlanacağı bildirildi. El Medine’nin haberine göre ülkedeki en büyük proje çerçevesinde idari ve konut kuleleri inşa edilecek ve proje, Medine halkına sosyal ve finansal katkıda bulunacak.

Habere göre proje iki safhada tamamlanacak. İlk safhada gerekli altyapı yaklaşık 3.5 milyar dolara tamamlanacak. İkinci safhada ise kuleler inşa edilecek. Projeye önümüzdeki Hac sezonundan önce başlanmış olacak. Toplam 1.6 milyon metre karelik alana inşa edilecek ve Mescid-i Nebevi’nin güneyinde kalan proje, iki yılda tamamlanacak. Proje ile 20 idari kule ve 30 katın üzerinde 80 konut kulesi inşa edilecek. Monoray istasyonu, restoran ve mağazaların da bulunacağı bölgede hacıların bagajlarını teslim edebileceği ve gideceği yerde teslim alacağı bir bagaj istasyonu kurulacak. Ayrıca 400 yataklı bir hastane inşa edilecek ve idari kulelerde hacılara daha iyi hizmet sunabilme amacıyla seyahat acentaları bulunacak. Bölgedeki 76 adet dört ve beş yıldızlı otel, 120 bin hacıyı ağırlayabilecek. İdari kulelerde 31 bin işçi çalışacak ve camilerin kapasitesi 15 bini bulacak.

UMRE İÇİN GELEN ZİYARETÇİ SAYISI 5.3 MİLYONU AŞTI

Umre için Suudi Arabistan’a giriş yapan ziyaretçi sayısının geçen hafta sonu itibariyle 5.3 milyonu bulduğu ve Ramazan’ın başlamasıyla bu sayının artmaya devam ettiği bildirildi. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Umre sezonu için hazırlıkların hızlandığı ve gelen ziyaretçilere ülkede bulundukları süre içerisinde sağlıklı kalabilmeleri için gerekli önleyici tedbirlerin anlatıldığı kaydedildi.

Bakanlık yetkilileri hastalıklara karşı aşı yaptırmanın önemine değinirken Umre için Mekke ve Medine’ye gelen ziyaretçilerin sağlık durumlarının ülkeden ayrıldıkları güne kadar kontrol edildiğini hatırlattı. Hac bakanlığı yetkilileri de bu sezonda solunum yolu hastalığından (MERS) etkilenen Umre ziyaretçisinin olmadığını açıkladı.

YENİ CİDDE HAVAALANI 2015’İN ORTASINDA AÇILACAK

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yer alan yeni Kral Abdülaziz Uluslararası Havaalanı’nın 2015’in ortalarında hizmete girmesinin beklendiği bildirildi. İngilizce yayınlanan Arab News’e konuşan havaalanı müdürü Abdül Hamid Ebul Ura, yeni havaalanının ilk safhada 30 milyon, ikinci safhada 45 milyon ve son safhada 80 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını söyledi.

Ebul Ura, yönetimin şu an için ilk safhanın zamanında tamamlanmasına odaklandığını ve yolculara kaliteli hizmet vermeyen ve uçuş saatlerine uymayan havayolları için Genel Sivil Havacılık Otoritesi tarafından ceza uygulanacağını belirtti. Yetkili ayrıca yeni havaalanının tamamlanmasından sonra ‘kargo köyü’nin kurulmasının da planlandığını sözlerine ekledi. Ebul Ura, uçağına yetişemeyen ya da uçuşu iptal edilen yolcular için havaalanına 117 odalı bir otel inşa edileceğini de kaydetti. CİHAN

Yorumlar