Suriye’deki kimyasal silahlarının tamamı ülke dışına çıkarıldı

Suriye’de devam eden iç savaşta kullanıldığı kanıtlanan kimyasal silahların uluslararası toplum nezaretinde ülke dışına çıkarılıp imha edilmesinde önemli bir aşama tamamlandı. Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklanması...

Google Haberlere Abone ol
Suriye’deki kimyasal silahlarının tamamı ülke dışına çıkarıldı

Suriye’de devam eden iç savaşta kullanıldığı kanıtlanan kimyasal silahların uluslararası toplum nezaretinde ülke dışına çıkarılıp imha edilmesinde önemli bir aşama tamamlandı. Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) yaptığı duyuruda Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların tamamının taşındığı kaydedildi.

OPCW ve BM tarafından yapılan yazılı açıklamada son olarak yüzde 7.2’lik oranda kimyasal silahın da ülke dışına çıkarılmasıyla görevin tam olarak yerine getirildiği aktarıldı.

Birleşmiş Milletler, Rusya ile ABD’nin Suriye’deki kriz görüşmelerinde varılan anlaşma gereği BM ve OPCW’in üstlendiği kimyasal silahların imhası ya da Suriye dışına çıkarılmasını diplomatik başarı olarak yorumlandı. OPCW, Suriye’de kendilerine kimyasal silahların bulunduğu veya depolandığı bildirilen yerlerden tüm araç-gereçlerin ya tahliye edildiğini ya da imha edildiğini açıkladı. OPCW, Suriye’de hala 12 kimyasal silah üretim tesisinin bulunduğunu ve buralar ile ilgili alınacak karar sonunda eyleme geçileceğini ifade etti.

OPCW, kimyasal silahların imhasında yardım ve desteklerinden dolayı başta Suriye devleti olmak üzere, ABD, Rusya, İngiltere, Kıbrıs Cumhuriyeti (Republic of Cyprus), Lübnan, Norveç, Danimarka ile İtalya’ya teşekkür ederken ülkeler arasında Türkiye’nin adının anılmadı.

CİHAN

Yorumlar