"Süpürge" partisi, Delhi’yi süpürdü (Haber İzlenim)

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde bulunduğu Delhi eyalet seçimlerinde en dikkat çeken parti kuşkusuz süpürge sembolü ve yolsuzluk karşıtı sloganı ile öne çıkan Aam Admi Partisi (AAP) yani Avam Halk Partisi oldu.

Google Haberlere Abone ol
"Süpürge" partisi, Delhi’yi süpürdü (Haber İzlenim)

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde bulunduğu Delhi eyalet seçimlerinde en dikkat çeken parti kuşkusuz süpürge sembolü ve yolsuzluk karşıtı sloganı ile öne çıkan Aam Admi Partisi (AAP) yani Avam Halk Partisi oldu.

AAP, 70 sandalyeden oluşan Yeni Delhi eyalet meclisinin 29 sandalyesini girdiği ilk seçimlerde alarak büyük bir başarıya imza attı. Partinin vergi memurluğundan istifa eden lideri 45 yaşındaki Arvind Kejriwal, daha da büyük bir başarıya imza atarak 15 yıldır eyalet başbakanı olan Sheila Dikshit’i seçim bölgesinde adeta sandığa gömdü.

Seçimden hemen sonra yaptığı açıklamada hiçbir parti ile ortaklığa girmeyeceğini duyuran Kejriwal, Delhi halkının yeni umudu olmuşa benziyor. Yolsuzluklar ve kadına şiddet konularında büyük sıkıntı yaşayan başkent Delhi’nin sakinleri yılların kirlenmiş siyasi partilerinden umudu kesip yeni bir yüz görmek istiyor.

2011 yılında Anna Hazare ile başladığı yolsuzluklarla mücadele davasını siyasi arenada sürdürmek isteyen Arvind Kejriwal, bu yüzden Hazare ile fikir ayrılığına düşmüştü. Yolsuzlarla mücadele kanun tasarısının hazırlanması sürecinin sembol ismi olan eski bir askeriye şoförü Anna Hazare ise yolsuzlukların ancak siyasete karışmadan çözüleceğine inanıyordu. 2012’de fikir ayrılığı çıkması sonrası Hazare’den ayrılan Kejriwal, 26 Kasım 2012'de AAP’yi kurdu. Mayıs 2013’te partisini seçim komisyonuna kaydettirebilen Kejriwal kısa sürede Delhi’de başladığı siyasi mücadelesini bütün Hindistan’a yaydı.

Partinin sembolü olan süpürgelerle sokak sokak gezen AAP taraftarları siyasetten ve ülkeden yolsuzlukları süpürecekleri sözü verdi. Kısa sürede halkın büyük sempatisini kazanan Kejriwal, kendisinin 45 yaşında kariyerinde yükselen bir vergi memuru iken istifa ederek yolsuzluklarla mücadeleyi seçtiğini söylüyor. Halkın ilk seçimlerde kendisine ve AAP’ye olan inancını gösterdiklerini dile getiren Kejriwal, köhneleşmiş ve yolsuzluklarla adı anılmış hiçbir siyasi oluşumla ortaklığa girmeyeceklerini söylüyor.

AAP’nin en büyük siyasi argümanlarının arasında tabii ki ölüm oruçları geliyor. Anna Hazare ile beraberken de sık sık yolsuzluklara karşı ölüm orucuna başlayan Arvind Kejriwal en son 23 Mart 2013’te Delhi hükümetinin su ve elektrik ücretlerinde yaptığı zammı protesto etmek için ölüm orucuna başvurmuş, 5 günde 300 bin kişi Kejriwal’e destek vermişti.

AAP her ne kadar başkent Yeni Delhi’de büyük bir başarıya imza atmış olsa da Hindistan genelinde örgütlenmesini henüz otutabilmiş değil. Bu yüzden Mayıs 2014’te yapılacak genel seçimlere AAP adı ile mi yoksa başka partilerle koalisyon kurarak mı katılacağı kesin değil. Ayrıca 70 sandalyeli Delhi eyalet meclisinde 31 sandalye alan ana muhalefet BJP’nin ve 8 sandalyesi olan eski hükümet Kongre Partisi’nin 29 sandalye kazanan AAP’nin desteği olmadan hükümeti kurması mümkün değil. Delhi valisinin hükümeti kurma yetkisi vermesinin ardından bütün gözler AAP’de olacak. BJP’nin hükümeti kuramaması halinde AAP’ye geçecek olan görev Kejriwal’in “kimse ile ortaklık kurmayacağız” sözüne takılabilir. Kongre partisi ise AAP’ye dışarıdan destek vereceklerini açıklamıştı.

Dünyanın yolsuzlukta en sıkıntılı ülkelerinden olan Hindistan’da halk yolsuzluklara bulaşmış siyasetten bıktığını AAP’ye verdiği destekle gösterirken, gelecek genel seçimler de AAP’nin göstereceği performansın da ülkenin geleceğine büyük etki edeceğine benziyor. CİHAN

Yorumlar