Steinmeier: Artık barış için sözlerin tutulması şart

Ukrayna'nın Odessa şehrindeki ölümler, rehine krizinin aşılması sonucu ‘rahatlayan' siyasi ortamı bir kez daha gererek barış çabalarını boşa çıkardı. Almanya'nın ABD'nin de desteğiyle AB üzerinden girişimiyle başlattığı 1. Cenevre...

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier: Artık barış için sözlerin tutulması şart

Ukrayna'nın Odessa şehrindeki ölümler, rehine krizinin aşılması sonucu ‘rahatlayan' siyasi ortamı bir kez daha gererek barış çabalarını boşa çıkardı. Almanya'nın ABD'nin de desteğiyle AB üzerinden girişimiyle başlattığı 1. Cenevre Zirvesi'nin başarısızlığa uğraması Almanya'nın yeni bir girişim başlatmasına yol açtı. “Ukrayna barış konferansı” için düğmeye basıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin'e mektup yolda.

ABD'nin desteğiyle Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) üzerinden girişimiyle geçtiğimiz haftalarda Cenevre'de düzenlenen “ABD-AB-Ukrayna-Rusya Zirvesi”nin başarısızlığa uğraması sonucunda Ukrayna'da devam ettirilen iç çatışmaların Slovyansk kentinde rehine krizine yol açması, ardından ise Odessa şehrinde katliamlara dönüşmesi, iki kez arabuluculuk inisiyatifi başlatan Almanya'yı bir kez daha harekete geçirdi.

Cenevre görüşmelerine ev sahipliği yapan İsviçre Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı Didier Burkhalter'e bir mektup göndererek AGİT'in Ukrayna krizinin giderilmesi için arabuluculuk rolünü artırmasını talep eden Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, içlerinde Almanların da olduğu rehinelerin serbest bırakılmalarını sağlatmıştı. Steinmeier bu kez ise yeni bir “barış konferansı” düzenlenmesi için bir girişim başlattı.

Konuyla ilgili Alman devlet 1. kanalına açıklamalarda bulunan Frank-Walter Steinmeier, “Cenevre'de düzenlenen ilk görüşmelerin ardından çatışmaların durdurulması ve siyasi çözüm için verilecek sözlerin yerine getirilmesini açık olarak taahhüt edecek kararların alınmasını sağlayacak ikinci bir Cenevre buluşmasının yapılması için çağrıda bulunuyorum.” dedi. AGİT'in arabuluculuk rolü ile ilgili “Tüm taraflar tarafından kabul edilen bir kuruluş. AGİT'i daha da güçlendirmeliyiz.” çağrısında da bulunan Steinmeier, “Sadece Alman gözlemcilerin değil, Ukraynalı askerlerin serbest bırakılmalarını da sağladı. AGİT'in devreye sokulması isabetli oldu. Rehinelerin serbest bırakılmalarında ana aktör olarak rol oynadı. Çalışmalarından memnunuz. Kendilerinin krizin bitirilmesi için daha da güçlendirilmesi şart.” ifadelerini kullandı.

“Odessa'daki trajedi aslında hepimiz için bir uyarı olmalıdır. Şimdi bir kez daha tüm gücümüzle Cenevre'de üzerinde anlaşma sağlanan mutabakatlara geri dönmeliyiz. Bunun için ise yerel bazda yuvarlak masa toplantılarının yapılması gerekiyor. Mevcut toplantılar çatışmaların olduğu şehirlerde ardı ardına çatışmaların durdurulması için şart. Bunların dışında yapılacak her şey yeni canlara mâl olacağından sorumsuzluktur.” diyen Bakan Steinmeier, Ukrayna krizinde yaşanan çatışmaların AGİT'in rolünün kaçınılmaz olduğunu gösterdiğinin bir kez daha altını çizdi.

PUTİN'E MEKTUP YOLDA

Bu arada Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, uluslararası barış konferansı öncesi tekrardan ABD'li mevkidaşı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Steinmeier ayrıca, AB Dış ilişkiler Sorumlusu Catherine Ashton ile de ilgili konferans girişimini müzakere etti. Steinmeier'in İsviçre Dışişleri Bakanı ve AGİT Başkanı Didier Burkhalter üzerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de mektup göndereceği bildirildi.

Diğer taraftan ise, Ukrayna-Rusya çatışmalarının sonlandırılması için devreye sokulan AGİT örgütüne üye Rusya dâhil toplam 57 ülke bulunuyor. Ukrayna'daki iç çatışmaların durdurulması için yürürlüğe konulan ve “special monitoring mission” şeklinde adlandırılan barış misyonunda görevli farklı ülkelerden yaklaşık 100 kişi yer alıyor. Ukrayna'daki Rusya yanlılarının rehine aldığı kişiler şu ülkelere mensup idiler: Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Polonya ve Danimarka. CİHAN

Yorumlar