Srebrenitsa Anneleri'nin Hollanda aleyhine açtığı dava ertelendi

Srebrenitsa Anneleri’nin Hollanda aleyhine açtığı ve dün Lahey’de görülmeye başlayan dava 16 Temmuz’a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol
Srebrenitsa Anneleri'nin Hollanda aleyhine açtığı dava ertelendi

Srebrenitsa Anneleri’nin Hollanda aleyhine açtığı ve dün Lahey’de görülmeye başlayan dava 16 Temmuz’a ertelendi.

Hollanda, 1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrinde yaşanan katliamda kendi askerlerinin güvenliğini önceleyerek, 8 bin Müslümana soykırım uygulanmasına engel olmamakla suçlanıyor. Srebrenitsa Anneleri Derneği tarafından açılan davada, Hollanda devletininin sivilleri korumadığı için tazminat ödemesi isteniyor.

Hollanda hükümetini temsil eden Avukat Bert-Jan Houtzagers , Hollanda askerlerinin BM komutasında görev yaptığını ve o dönemde verilen karardan Hollanda devletinin sorumlu olmadığını savundu. Buna karşılık, Srebrebitsa Anneleri’nin avukatı ise bu suçlardan Hollandalı Komutan Thom Karremans'ın dolayısıyla Hollanda devletinin sorumlu olduğunu söyledi.

ESKİ YUGOSLAVYA SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Diğer taraftan Srebrenitsa Anneleri, Lahey’de bulunan eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) önünde Sırp katliamını protesto etti. Mahkeme önünde pankart açan mağdurlar tepkilerini dile getirdi.

Srebrenitsa'da 2 çocuğu ve akrabasını kaybeden Kada Hotic, "Lahey mahkemesinden adil bir yargılama istiyoruz. Mahkeme kararını 16 Temmuz'a erteledi. Bu davayı takip için tekrar burada olacağız. Tüm duruşmaları yakından takip edeceğiz." diye konuştu.

MUNIRA SUBASIC: AİLEMDEN 22 KİŞİ KATLEDİLDİ

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ise "Ailemden 22 kişi Mladiç ve askerleri tarafından hunharca katledildi. Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bosna'da bir soykırım oldu. Srebrenitsa bunun en açık örneği. Bizler, Srebrenitsa anneleri olarak adalet istiyoruz. Bize en ağır acıları çektiren Ratko Mladiç'in de en ağır cezaları almasını istiyoruz. Hollanda Devleti'nin de sorumlu olduğunu biliyoruz. " ifadelerini kullandı.

SREBRENİTSA İNSANLIK TARİHİNİN AFFEDİLEMEZ BİR FACİASI

Davayı izlemeye gelen, Avrasya Vakfı Hollanda Türk Kadınlar Birliği Başkanı Fatma Aktaş, Srebrenitsa'da 1992-1995 tarihlerinde yaşananların insanlık tarihi için affedilmez bir facia olduğunu söyledi. Aktaş, "Bu deneyimi büyük acı ve kayıplarla yaşayan Bosna halkı ise daha büyük bir sorumlulukla geleceğine sahip çıkmak ve geleceğini kurmak zorundadır.” ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa Anneleri'nin daha önce BM aleyhine açtığı dava, 'dokunulmazlık' gerekçesiyle reddedilmişti.

Lahey'deki uluslararası mahkeme 2004 yılında oybirliği ile Srebrenitsa'da soykırım suçunun işlendiğine karar vermişti. BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan da Srebrenitsa'da İkinci Dünya Savaşından beri en büyük soykırımın meydana geldiğini söylemişt

8 BİN BOSNALI MÜSLÜMAN SIRPLAR TARAFINDAN KATLEDİLMİŞTİ

1995 yılında Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti. Soykırımda, BM'ye bağlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin Bosnalı Müslüman Sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü. Srebrenitsa etrafında bugüne kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kişinin kemikleri çıkarıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin ise hala kayıp olduğu Srebrenitsa'da, kurbanlara ait kimlik tespit çalışmaları devam ediyor.
CİHAN

Yorumlar