Sosyal Demokratalr, Sol Parti ile koalisyonu görüştü

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’den sürpriz bir adım geldi. Gabriel, Sol Parti eş başkanları Katja Kiping ve Bernd Riexinger ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Sonbaharda Thüringen’de eyalet seçimi...

Google Haberlere Abone ol
Sosyal Demokratalr, Sol Parti ile koalisyonu görüştü

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’den sürpriz bir adım geldi. Gabriel, Sol Parti eş başkanları Katja Kiping ve Bernd Riexinger ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Sonbaharda Thüringen’de eyalet seçimi sonrası oluşacak SPD- Sol Parti koalisyonunun 2017’de federal düzeye taşınabileceği ileri sürülüyor.

Almanya'da Federal Hükümet’in ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) genel başkanı Sigmar Gabriel’in 2017 federal seçimlerine yönelik önemli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz federal seçim sonrası gündeme gelen, fakat Gabriel’in sıcak bakmadığı Sol Parti, Yeşiller ve SPD koalisyonu 2017’de kurulabilir.

Başkent Berlin’de Sol Parti eşbaşkanları Katja Kiping ve Bernd Riexinger ile bir saat görüşen Gabriel’in gündeminde öncelikle Thüringen’de Sol Parti ile muhtemel koalisyon ihtimalinin olduğu belirtildi. Sonbahar da, Sol Parti’nin oldukça güçlü olduğu Thüringen’de gerçekleşmesi planlanan eyalet seçimleri sonrasında Sol Parti’nin ilk defa bir eyalette başbakan çıkaracağı ifade ediliyor. Thüringen’de SPD’nin Sol Parti ile koalisyon kuracağı ve bunun 2017 federal seçimleri öncesi önemli bir işbirliği olarak kayda geçeceği vurgulandı.

Gabriel ile Sol Parti eşbaşkanları Kipping ve Riexinger’in, iki parti arasındaki tartışmalı konuların ve stratejik yakınlaşmasının konuşulduğu belirtildi. SPD’nin sol kanadı Sol Parti ile işbirliğine gidilmesini talep etmiş, partinin federal yönetimi de Sol Parti’ye yönelik önemli bir karar alarak eyalet teşkilatlarını Sol Parti’li bir eyalet başbakanını destekleme konusunda serbest bırakmıştı. Yine SPD, 2013 yılı kasım ayında parti kurultayında aldığı kararla, gelecekte farklı alternatiflerden oluşacak iktidar opsiyonlarına kapalı olmayacaklarını deklare ederek 2017’de kapılarını Sol Parti’ye açık bırakmıştı.

SPD çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Sol Parti ile gerçekleştirilen görüşmede iki partiyi yakınlaştıracak kararların alınmadığı ve iki parti arasındaki ayrışmaların etkisinin devam ettiği ifade edildi. Gabriel ile Kipping ve Riexinger arasında ikinci ve üçüncü görüşme olup olmayacağı konusunda da bilgi verilmedi. Başbakan yardımcısı Gabriel’in, Sol Parti ile görüşme yapmadan önce Başbakan Angela Merkel’i bilgilendirdiği kaydedildi. Geçtiğimiz federal seçim sonrası milletvekili sayısı olarak koalisyon kuracak gücü olan Yeşiller, Sol Parti ve SPD koalisyonu, Sol Parti ile SPD arasındaki parti programlarındaki farklılar nedeniyle hayata geçirilememişti. CİHAN

Yorumlar