Soruşturma gizliliğinin ihlali, hükümet krizine dönüştü

Almanya İçişleri eski Bakanı Hans-Peter Friedrich’in Sebastian Edathy ile ilgili hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal etme gerekçesiyle, tarım bakanlığından istifa etmesi hükümet krizine dönüştü.

Google Haberlere Abone ol
Soruşturma gizliliğinin ihlali, hükümet krizine dönüştü

Almanya İçişleri eski Bakanı Hans-Peter Friedrich’in Sebastian Edathy ile ilgili hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal etme gerekçesiyle, tarım bakanlığından istifa etmesi hükümet krizine dönüştü.

Friedrich’in mensup olduğu Hıristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) Başkanı Horst Seehofer, Büyük Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partilileri (SPD) ağır bir dille eleştirdi.

CSU’nun Bamberg’deki parti kurultayında konuşan Seehofer, ortaklarını güveni suistimal etmekle ve gevezelikle suçlayarak, “SPD, bu hafta sonundaki tutum ve çelişkilerine açıklık getirmeli.” dedi.

Cuma günü, Hannover Savcılığı’nın Edathy hakkında hazırlık soruşturması yürüttüğünü SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e haber veren Friedrich, bu yasama döneminde üstlendiği Tarım Bakanlığı görevinden istifa etmişti. Friedrich düzenlediği basın toplantısında siyasi ve hukuki açıdan doğru davrandığını, artan baskılardan dolayı istifayı uygun bulduğunu belirtmişti.

Friedrich’in istifasını talep eden muhalefet partililer ise SPD’nin de konuya açıklık getirmesini talep etti.

Hannover Savcılığı düzenlediği basın toplantısında, Edathy’nin avukatı kanalıyla savcılığa ulaşarak soruşturma kapsamında tüm yardımı yapmaya hazır olduğunu aktardığını bildirmişti.

Savcılık, Edathy'nin hakkında soruşturma yürütüldüğünden haberdar olabileceğini “Aramalarda imha edilmiş bilgisayar hafıza kartları bulduk” diyerek ima etmişti. Ancak Edathy Spiegel’e bu konuyla ilgili açıklamada bulunarak, kendisini kimsenin uyarmadığını savundu.

Yıllar önce Kanada’daki bir siteden bazı resimler satın aldığını kabul eden Edathy, bunların cezai uygulama gerektirecek nitelikte olmadığını söyledi.

Şimdi ise soruşturmadan haberdar olan SPD’lilerin Edathy’yi uyarıp uyarmadığı tartışılıyor. Eleştirilerin hedefinde olan SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, Edathy’nin hükümet kurulduğu dönemde bir vazife üstlenmek istediğini söylediğini, buna herhangi bir cevap vermediğini anlattı.

Friedrich’ten aldığı bilginin vahametinin bilincinde olduğunun altını çizen Oppermann, kendisini “Yasalara uygun davrandım.” diye savundu. Meclis Grubu Başkanı, Edathy’yi ne doğrudan ve ne de dolaylı olarak bilgilendirmediğini belirtti.

Çarşamba günü konunun Federal Meclis İçişleri Komisyonu’nda ele alınması, burada Oppermann’ın yanı sıra konuyla ilgili diğer şahısların da açıklama yapması bekleniyor. Sol Parti, hükümeti meclis oturumunda sorgulamak isterken, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel partisinden kimsenin istifa etmeyeceğini, konunun kapandığını söyledi. CİHAN

Yorumlar