Soma'da ölen madenciler için Kopenhag'da anma töreni

Soma'da maden ocağında yaşanan facia sonrası yerin 2 bin metre altında görevleri başında hayatlarını kaybedenler için Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Konsolosluk binasında bir anma töreni düzenlendi.Konsolosluk binasının bekleme...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da ölen madenciler için Kopenhag'da anma töreni

Soma'da maden ocağında yaşanan facia sonrası yerin 2 bin metre altında görevleri başında hayatlarını kaybedenler için Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Konsolosluk binasında bir anma töreni düzenlendi.

Konsolosluk binasının bekleme salonunda gerçekleşen törene, işlemlerini yaptırmak için gelen vatandaşlarla birlikte elçilik, THY ve medya mensupları katıldı. Büyükelçi Mehmet Dönmez’in Türkiye’de olması nedeniyle anma programı konuşmasını yapan 1. Müsteşar Asiye Derya Dingiltepe, hayatını kaybeden 282 kişinin ailelerine başsağlığı diledi. Onların acılarını paylaştıklarını ve bu nedenle bu şekilde kısa bir anma töreni düzenleyerek içlerindeki acıyı dillendirmek ve ölenlere Allah'tan rahmet dilemek istediklerini belirten Dingiltepe konuşmasına, “Kömür gerçekten çıkarılmalı mı?” sorusunu yönelterek devam etti.

1940 yılından beri şimdiye kadar madenlerde 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve bu son facianın Türkiye tarihinde gerçekleşen en büyük kayıp olduğunu vurgulayarak; 1990-2010 yılları arasında iş yapamaz durumdaki vatandaşların sayısının 13 binden fazla olduğunu belirten Müsteşar Dingiltepe konuşmasında özetle şöyle dedi: “Rakamlara bakınca kömürün çıkarılması gerekiyor. Kömür hâlâ çok çok önemli bir kaynak. Bilinen petrol rezervleri önümüzdeki 40 yıl, kömür ise 140 yıl için yeterli olacak. Türkiye'de günümüzde elektrik enerjisinin yüzde 40’ı kömürden karşılanıyor. Üretilen kömürün yüzde 80’ni ise elektrik enerjisi üretiminde kullanılıyor. Bu rakamlar bize kömürün hala önemli bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. O zaman böyle kazaların olmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Elektriksiz hiçbir şey olmuyor ama eliniz her elektrik düğmesine gittiğinde Soma'da hayatını kaybeden 282 vatandaşımızı hatırlayın.”

Soma şehitleri anısına Büyükelçilik ve Konsolosluk binasında birer taziye defteri açıldığını belirten Dingiltepe, daha sonra programa katılanları Soma şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. CİHAN

Yorumlar