Snowden, NSA Araştırma Komisyonu’nu böldü

Amerika ile yaşanan dinleme skandalını araştırmak için kurulan Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu, eski NSA Ajanı Edward Snowden’un dinlenmesi tartışması sebebi ile oturumunu erteledi.

Google Haberlere Abone ol
Snowden, NSA Araştırma Komisyonu’nu böldü

Amerika ile yaşanan dinleme skandalını araştırmak için kurulan Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu, eski NSA Ajanı Edward Snowden’un dinlenmesi tartışması sebebi ile oturumunu erteledi. Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti’nin "Snowden komisyonda dinlenmeli" ısrarına karşı iktidar partileri CDU/CSU ve SPD karşı çıkıyor. Muhalefetin şahit olarak dinlenmesi kararında ısrar etmesiyle komisyon oturumunu erteledi. NSA Araştırma Komisyonu, federal hükümete mektup yazarak Snowden’in şahitliği konusunda tavrını bildirmesini istedi.

Muhalefet, Meclis’te azınlık durumunda kalan partilerin haklarının iyileştirilmesiyle iktidarın karşı çıkmasına rağmen Snowden’in dinlenmesi için karar çıkartabilecek. Komisyon, Snowden kararını 8 Mayıs 2014 tarihindeki görüşmesinde tekrar ele alacak. Yeşiller Partili Hans- Christian Strobele, federal hükümetin, Başbakan Angela Merkel’in Mayıs başında Amerika’ya gerçekleştireceği ziyarete gölge düşürmemek için Snowden konusunu ziyaret sonrasına bıraktığını iddia etti.

Geçtiğimiz Perşembe ilk oturumunu yapan komisyonda sürpriz şekilde Başkan Clemens Binninger istifa etmiş, gerekçe olarak da Snowden’in dinlenmesi konusunda muhalefetin ısrarını göstermişti.

SNOWDEN’E FAHRİ DOKTORA VERİLECEK

Öte yandan Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern Rostock Üniversitesi, Edward Snowden’e fahri doktora vereceğini açıkladı. Üniversitenin Felsefe Fakültesi Dekanı Hans Jürgen von Wensierski ve Araştırma Dekan Yardımcısı Gesa Mackenthun ABD eski ajanı Snowden‘e verilecek fahri doktoranın Felsefe Fakültesi Konseyi tarafından 17 evet oyu ile kabul edildiğini belirtti.

Rusya’ya iltica eden Snowden’in sivil cesaret gösterdiğini kaydederek,"Sivil itaatsizlik modern demokrasilerde yeri olan bir davranıştır." diyen von Wensierski daha önce yaptığı açıklamada ise "Bir hakikatin ortaya çıkarılması adına sosyal hayatından vazgeçen Snowden’i unutmadığımızı göstermek boynumuzun borcu." demişti. Mecklenburg-Vorpommern Kültür Bakanı Mathias Brodkorb (SPD) ise Snowden’in alternatif Nobel ödülüne aday gösterilmesinin yerinde olacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar