Sisi 2 milyar dolarlık silah alım anlaşması için Rusya’da

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Sisi 2 milyar dolarlık silah alım anlaşması için Rusya’da

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde 2+2 formatında bir araya geldi.

Sisi’nin Moskova’da 2 milyar dolarlık silah alımı ile ilgili anlaşma sağlayacağı iddia ediliyor.

Kommersant gazetesi anlaşmanın sağlandığını, ödemenin de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yapılacağını iddia etmişti. Gazeteye açıklamada bulunan kaynak, “Silahların sevkiyatı ve ödemeler iki aşamada yapılacak. İlk sevkiyatın 2014 ortasından önce yapılması planlanıyor…” bilgisini vermişti.

Basında yer alan haberlerde Mısır’ın Rusya’dan hava savunma sistemleri, saldırı helikopterleri, MiG 29 jetler ve tanksavar sistemleri almak istiyor.

Mısır Savunma Bakanı Sisi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de bir görüşme yapması planlanıyor.

Görüşmeler çerçevesinde açıklamada bulunan Sisi, Rusya ile askeri teknolojik alanda ilişkilerin geliştirilmesini ve Akdeniz’de ortak bir askeri tatbikat yapılmasını ele aldıklarını söyledi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, deniz ve hava güçleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak askeri tatbikatı değerlendirdiklerini teyit etti.

Sisi’yi Mareşal rütbesine yükselmesi nedeni ile tebrik eden Şoygu, Mısır’ın barış ve istikrarına sağladığı katkı nedeni ile bunu hak ettiğini ifade etti. Mısır’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydeden Şoygu, “Mısır’da referandumla yeni anayasanın kabul edilmesi bizi sadece memnun eder. Terörle mücadele çalışmalarınızı destekliyoruz. Bu çerçevede askeri teknik konular ve gelecek perspektifini değerlendireceğiz. Biz bunların ileri taşınması ile ilgiliyiz. Ülkelerimizin tarihi bir işbirliği geçmişi var…” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Mısır’dan bakanlar 2+2 formatında Kasım 2013’de Kahire’de ilk toplantıyı yapmıştı. ABD’nin Kahire ile ilişkilerini soğutmasının ardından Rusya’nın boşluğu doldurduğu değerlendirmesi yapılmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi 9 Ekim’de aldığı kararla demokratikleşme, özgür ve adil bir seçim şartı ile Mısır’a yönelik mali yardımları kıstı ve 4 adet F-16, 10 adet Apache helikopter, M1A1 tank malzemeleri ve Harpoon gemi savar füzelerinin sevkiyatını askıya almıştı.

Sovyetler Birliği ve Mısır 1960’lı yıllar ve 1970’li yıllarında başında Cemal Abdül Nasır yönetimi sırasında çok yakın ilişkiler geliştirmişti. Nasır’ın ölümünün ardından iş başına gelen yeni Cumhurbaşkanı Enver Sedat ise ülkeyi Batı’ya doğru yönlendirdi. Temmuz 1972’de bölgede Sovyet askeri tesislerinin kapatılması ve 20 bin Rus askeri danışmanının Mısır’dan çıkmasının ardından bir daha Moskova-Kahire ilişkileri eski seviyesine ulaşamadı.

Moskova, Amerikan diplomasisinin Ortadoğu’da başarısızlığa uğramasının ardından Mısır’la askeri anlaşmaların sağlanmasını tarihi bir fırsat olarak görüyor. CİHAN

Yorumlar