Senegal’in benzinsiz araçları 'Clashlar'

Batı Afrika ülkesi Senegal’in iç bölgelerinde yük taşımada ve ulaşımda 'Clash' olarak adlandırılan at arabaları yoğun olarak kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Senegal’in benzinsiz araçları 'Clashlar'

Batı Afrika ülkesi Senegal’in iç bölgelerinde yük taşımada ve ulaşımda 'Clash' olarak adlandırılan at arabaları yoğun olarak kullanılıyor.

Günümüz Türkiye’sinde yerini koruyamamış ve nostalji haline gelmiş olsa da, Batı Afrika ülkesi Senegal’de at arabaları hayatın içerisindeki yerini korumaya devam ediyor. At arabalarını görmenin hâlâ mümkün olduğu ve sıkça trafikte görebildiğimiz Clashlar, toplumun her kademesindeki Senegalli tarafından sıkça kullanılıyor ve bu araçlar oldukça rağbet görüyor.
Pazar alanında alışveriş yapanların eşyaları ve yolcular düşük bir ücret karşılığı Clashlar ile taşınıyor. Taşımacılığın yanısıra çöp toplama amacıyla birçok şehirde ve başkent Dakar’da bireysel olarak da kullanılıyor.

Lamine Diop adlı Clash sahibi, “Biz bu işle geçimimizi kazanıyoruz. Tek geçim kaynağımız bu olduğu için bu işi yapmaya mecburuz.” diye konuştu.

Taksicilerin kısa mesafe yolcu almaması ve ücretlerinin at arabalarına göre pahalı olması at arabalarına ilgiyi artırıyor. Bir kilometrelik yolculuk veya taşıma için ödenecek ücret en fazla 1 lira. Aynı mesafeyi taksi ile gitmeye kalktığınız zaman ödenecek rakam en az 3 lirayı buluyor ve yükünüzün durumuna göre de ücret artıyor.

Clashların bir diğer tercih sebebi ise pratik olması ve toplu taşımaya göre daha hızlı olması. Merkezi ve pazar yerine yakın durakları olan Clashlar, pazarlık usulüne göre çalışıyor. Trafikte kazaları engellemek ve insanları uyarmak için her ata çan takılıyor ve böylelikle yayalar ve şoförlerin kaza riski bulunmuyor.

Benzin fiyatlarının 2,5 lira olduğu ülkede bir atın günlük beslenme masrafı yaklaşık bir ila beş lira arasında değişiyor.
CİHAN

Yorumlar