Sarkozy'den Müslümanları Kızdıracak 'Domuzsuz Menü' Açıklaması

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, okul kantinlerinde Müslüman ve Yahudi öğrencilere domuzsuz menü hazırlanmasına karşı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sarkozy'den Müslümanları Kızdıracak 'Domuzsuz Menü' Açıklaması

RTL radyosuna konuşan ve mektep kantinlerinde tek tip menü olması gerektiğini savunan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, mektep kantinlerinde Müslüman ve Yahudi öğrencilere domuzsuz menü hazırlanmasına karşı olduğunu söyledi.

'UYGULANMASI GEREKEN KURALLAR VAR'

Okullardaki seçenek menünün laikliğe marjinal bulunduğu iddia etti. Devletin kurallarının Müslümanlar, dindarlar, ve herkesi kapsadığını izah eden Sarkozy, 'Cumhuriyetin, uygulanması gereken kuralları var, hiç bir agresiflik sergilenmeksizin kararlılıkla uygulanmalıdır.' dedi.

'BU KADAR CİDDİ OLDUĞUNUN...'

10 sene evvela bu konu için takındığı ayrıcalıklı görüşe de açıklık getiren Sarkozy, '10 sene evvela size ayrıcalıklı yanıt verdim nedeniyse durumun bu kadar önemli olduğunu düşünmüyordum.' dedi. Sarkozy, partisinin bugün cumhuriyet kurallarının müsamaha gösterilmeden uygulanmasını dileyen Fransızların sözcüsü olduğunu savundu.

'30 SENE ÖNCE BAŞÖRTÜSÜ YOKTU'

Okul kantinlerinde seçenek yemek seçeneğinin 30 yıldır uygulanıyor olmasının hatırlatılması üstüne de Sarkozy, 30 sene önceki durumla bugünkü durumun tıpkı olmadığını iddia etti.

'30 sene evvela herşey daha sakindi. Başörtüsü yoktu. Toplumlar arasındaki gerginlik bugünkü benzeri değildi. Farklı kimliğe sahip şahısların oyları suistimal edilmiyordu. Yabancı göçü ile alakalı tıpkı şeyleri söylemiyorduk.' dedi.

Uygulamanın bu biçimde devam etmesi şeklinde ilerde mektep kantinlerinde Müslüman çocuklarına ayrı bir masa, Yahudi çocukarına da ayrıcalıklı bir masa uygulamasına yol açılabileceğini aktardı.

'LAİKLİK BASKI DEĞİL FARKLILIKLARA SAYGI DEMEK'

Sarkozy'nin mektep kantinlerinde seçenek yemekleri gaye piyasa çıkışı kendi partisi Halk Hareketi Birliği'nden (UMP) itiraz geldi. Sarkozy devrinin Başbakanı François Fillon, eski cumhurbaşkanına katılmadığını kaydetti. Fillon, 'Var bulunan dinler ve onların getirdiği kısıtlamalar var. Laiklik, dinler üstünde baskı değil farklılıklara saygı demek.' ifadelerini kullandı.

Kasım ayında UMP Genel Başkanlığı seçimlerinde Sarkozy'nin rakibi bulunan Bruno Le Maire de çocukların yemeğine karışmanın hata olduğunu belirterek, 'Ben yemek seçiminin çocuklara bırakılmaya devam edilmesi gerektiğini savunuyorum.' diye konuştu. Sarkozy'ye yakın isimlerden Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi de 'Domuz yemenin yasak bulunduğu ailede büyüyen çocuğa domuz tüketmesi anlamında baskı yapamayız.' dedi.

'SEÇMEN OYUNU' YORUMU YAPILDI

Okullarda tek tip yemek tyükselişması, Sarkozy'nin umumi başkanlığını yaptığı Halk Hareketi Brliği'nden (UMP) Chalon-sur-Saône Belediye Başkanı Gilles Platret'in kendi bölgesindeki mektep kantinlerinde domuzsuz menüleri kaldırmasıyla başlamıştı. Sarkozy, Platret'in kararına destek vererek bunun doğru bir karar olduğunu savunmuştu.

Nicolas Sarkozy'nin Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli seçimlerin ikinci turu öncesi başlattığı 'kantinlerde tek yemek tyükselişması', mahalli seçimlerin ilk turunda yüzde 26 oy ile ikinci sırada yer piyasa çok fazla sağ seçmeni çekmeye dönük bir hücum şekilde yorumlanıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar