Sarkozy, kendisini dinleyenleri diktatöre benzetti

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, mahkeme kararıyla telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra sessizliğini bozdu.

Google Haberlere Abone ol
Sarkozy, kendisini dinleyenleri diktatöre benzetti

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, mahkeme kararıyla telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra sessizliğini bozdu. Sağ eğilimli Le Figaro gazetesinde yayınlanan makalesinde Sarkozy, cumhuriyetin kutsal ilkelerinin benzeri görülmemiş şekilde ayaklar altına alındığını vurgulayarak, 2 yıldır süren sessizliğini bozmanın artık kendisi için bir görev olduğunu ifade etti.

Basından öğrendiği kadarıyla 8 aydır Fransız ve yabancı politikacılarla yaptığı telefon görüşmelerinin hakimler tarafından dinlendiği, avukatı ile konuşmalarının da hiçbir sıkıntı dahi duyulmadan kaydedildiğini belirten Nicolas Sarkozy, Fransa'daki durumu Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın(STASİ) uygulamalarına benzetti. Sarkozy, dinlemelerin dünyada herhangi bir diktatörün rakibine yönelik yaptığı bir eylem değil Fransa'da gerçekleştiğinin altını çizdi.

Dinlemelerden Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın haberinin olmadığı yönündeki açıklamaları da gülünç bulan Sarkozy, ''Biliyorum, Adalet Bakanı'nın talep etttiği ve elde ettiği bütün raporlara rağmen haberi yok. İçişleri Bakanı, sadece benim durumum için atanan onlarca polise rağmen haberdar değil.'' ifadelerini kullandı. Yapılanlara cumhuriyetin temel değerleriyle ilgisi olmaması halinde gülünüp geçilebileceğini kaydeden Sarkozy, "Ama Kesinlikle Fransa'da insan hakları epey değişmiş." vurgusunda bulundu.

HUKUKUN ÜSTÜNDE OLMAK İSTEMEDİM, AMA ALTINDA OLMAYI DA KABUL EDEMEM

Hakimler tarafından kullanılan yöntemi de eleştirdiğini kaydeden Nicolas Sarkozy, yasalar çerçevesinde verilen her mücadeleye saygılı olduğunu ama Fransa'da siyasetin kirli hileler ve manipülasyonlarla anılmasını kabul edemeyeceğini belirtti. Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, her şeye rağmen hakim ve savcıların büyük çoğunluğunun tarafsızlık içinde karar verdiği yargıya güveninin devam ettiğinin altını çizdi. Sarkozy, "Ben hiçbir zaman hukukun üstünde olmak istemedim. Ama altında da olmayı kabul edemem." ifadelerini kullandı.

Siyasete geri döneceği iddiaları ilgili de Nicolas Sarkozy böyle bir arzusu olmadığının altını çizdi. Sarkozy döneceği yönünde korku besleyenlere de bunu engellemenin en iyi yolunun kendisini rahat bırakmaları ve normal bir vatandaş gibi yaşayabilmesinden geçtiğini vurguladı.

DİKTATÖRLE KIYASLAMAK KABUL EDİLEMEZ

Nicolas Sarkozy'nin açıklamalarına sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı François Hollande ise diktatör karşılaştırmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti. Fransa'da cumhuriyetin özgürlükler üzerine kurulu olduğunu kaydeden Hollande, "Benim görevim tüm cumhurbaşkanları gibi yargının bağımsızlığını sağlamak, savunma haklarının ayrılması, masumiyet karnesi ve herkesi bağlayan mahkeme kararlarına saygı." ifadelerini kullandı.

Sarkozy'nin hükümete yönelik eleştirilerine cevap veren Başbakan Jean Marc Ayrault da yargı ve polisin onurunu tehlikeye atmanın ciddi bir ahlaki hata olduğunu ifade etti. Bir hukuk devletinde yargıçların bağımsız, polisin de yasalar çerçevesinde hareket ettiğini söyleyen Ayrault, Fransa Cumhuriyeti ile Doğu Almanya'yı karşılaştırmanın kabul edilemez olduğunu kaydetti. Fransa Başbakanı, Cumhuriyet kurumlarına saygının başta yüksek kademelerde görev yapmış kişiler olmak üzere herkes için geçerli olduğunun altını çizdi.

Adalet Bakanı Christiane Taubira ise hukuk devletinde hukukun bağımsız yargıçlar tarafından sağlandığını vurgulayarak bu uygulamaların otoriter ve totoliter rejimlerle karşılaştırılamayacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar