SAM Başkanı Özcan: Vize serbestiyeti konusu AB üyeliğine ilgiyi artırabilir

Stratejik Araştırmalar Merkezinden (SAM) Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, son dönemdeki Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan olumsuzluklardan dolayı Türkiye’de AB üyeliğine ilginin azaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
SAM Başkanı Özcan: Vize serbestiyeti konusu AB üyeliğine ilgiyi artırabilir

Stratejik Araştırmalar Merkezinden (SAM) Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, son dönemdeki Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan olumsuzluklardan dolayı Türkiye’de AB üyeliğine ilginin azaldığını söyledi. Özcan, “Geçtiğimiz hafta Brüksel’de açıklanan ve 16 Aralık'ta Ankara’da imzalanması planlanan ‘Geri kabul anlaşması ve vize serbestiyeti’ konusu AB üyeliğine ilgiyi artırabilir.” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesinde düzenlenen ‘Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler’ konferansında Türkiye’nin iç ve dış politikası masaya yatırıldı. Uludağ Üniversitesinde düzenlenen konferansa katılan dış politika uzmanları, akademisyenler ve stratejistler, Türk dış politikasında son gelişmeler ışığında, 'Barış ve Güvenliğin Yeniden İnşaası’ konusunu ele aldı.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı’nın oturum başkanlığını yaptığı konferansa konuşmacı olarak Stratejik Araştırmalar Merkezinden (SAM) Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan ile TOBB ETU Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş katıldı.

Konferansın oturum başkanlığını yapan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, son dönemde Arap Baharı ile başlayan gelişmelerin Suriye ve Mısır ile kara kışa döndüğünü belirterek, “Arap Baharı ile uyandık ama, arkasından kötü bir kış geldi. Maalesef Suriye olayları ve Mısır’da ki gelişmeler hevesimizi kursağımızda bıraktı. Neyse ki İran ile ABD gelişmeleri, en azından biraz olsun bölgemizde huzur ve istikrarı tesis etme ihtimalinden dolayı bizi sevindirdi. Her ne kadar başkaları bu konuda Türkiye’nin bundan olumsuz etkileneceğini söylese de, biz bölgemizde ki her türlü olumlu gelişmeden memnun olan ve bunu kendimiz açısından olumlu gören birisiyiz.” dedi.

Stratejik Araştırmalar Merkezinden (SAM) Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan da, son dönemdeki Avrupa Birliği'nde yaşanan kriz ve olumsuzluklar sonrasında Türkiye’de AB üyeliğine ilginin giderek azaldığını ifade ederken, “Son olarak geçtiğimiz hafta Brüksel’de açıklanan ve 16 Aralıkta Ankara’da imzalanması planlanan ‘geri kabul anlaşması ve vize serbestiyeti’ konusu ile de ilişkilere yeniden bir canlılık ve yeniden kamuoyunun bu konuyu daha çok gündemine alması ve tartışmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu.

TOBB ETU Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da, Türkiye’nın son dönemdeki politikalarının da bir düzene yönelik olduğunu anlatırken, şöyle konuştu: “Ortadoğu’da dönüşüm ve özellikle bölgesel düzendeki dönüşüm buna Türkiye’nin vermeye çalıştığı tepkiler var. Bu kapsamda bu programında konusu barış ve güvenlik, zaten uluslar arası ilişkiler teorisi ve literatüründe barış ve güvenlik meselelerinin tartışıldığı zaman genelde bir düzen fikrinden aslında hareket ediyoruz. Bir Uluslar arası düzen, uluslararası sistem yada bir bölgesel ölçekte analiz yaptığımız zaman bölgesel düzen ve sistemden de söz ediyoruz. Son birkaç yılda Ortadoğu’da yaşadığımız gelişmeler, Türkiye’nin bir dış politikada ve iç politika meydan okuması olarak karşı karşıya kaldığı gelişmeler bir anlamda da bölgesel düzenin köklü bir şekilde dönüşümüne verilen tepkiler olarak görüyordum ben.”
CİHAN

Yorumlar