Rusya'ya üç NATO ülkesinden ortak tepki

Türkiye, Romanya ve Polonya dışişleri komisyonları Ukrayna'ya yönelik girişimleri nedeniyle Rusya'nın tutumuna tepki gösterdi. Bükreş'te yayınlanan ortak deklarasyonda, demokratik ve özgür bir Ukrayna beklentisinin Moldova ve Gürcistan için...

Google Haberlere Abone ol
Rusya'ya üç NATO ülkesinden ortak tepki

Türkiye, Romanya ve Polonya dışişleri komisyonları Ukrayna'ya yönelik girişimleri nedeniyle Rusya'nın tutumuna tepki gösterdi. Bükreş'te yayınlanan ortak deklarasyonda, demokratik ve özgür bir Ukrayna beklentisinin Moldova ve Gürcistan için geçerli olduğu ifade edildi.

Türkiye-Romanya-Polonya dışişleri komisyonları son iki yıldaki 5. ortak toplantısını Romanya'nın başkenti Bükreş'te yaptı. Toplantıya Romanya'yı temsilen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Petru Filip, Türkiye'yi temsilen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır ve Polonya'yı temsilen Polonya Senatosu Başkan Yardımcısı Bogdan Klich katıldı.

Toplantıda Avrupa Birliği genişleme stratejisi, bölgesel siyasi ve askeri konular ve Ukrayna'da yaşanan krizin ülkeler üzerindeki etkileri görüşüldü. Taraflar toplantı sonrasında ortak bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyon düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Deklarasyonda Ukrayna'ya yönelik yayılmacı tutumundan dolayı Rusya kınandı; bölge güvenliği ve Ukrayna'nın demokratik özgürlüğüne saygı duyulması gerektiği vurgulandı. Deklarasyonda şöyle denildi:

"Rusya'nın Ukrayna'ya illegal askeri müdahalesi ve yasa dışı yollarla Kırım'ı ilhakını kabul etmiyoruz. Ukrayna'nın sorunlarını demokratik ve politik yollarla çözmesi gerektiğini savunuyor ve bu konuda çalışıyoruz.Ukrayna kendi kaderini kendisi belirlemeli. Demokratik ve özgür bir Ukrayna temennisindeyiz. Aynı zamanda bu düşünce ve beklentilerimizi Avrupa'nın bir parçası olan Moldova ve Gürcistan için de geçerlidir."

Bükreş'te beşinci kez toplanan üçlü komisyonda, Kürecik'te konuşlu füze savunma sisteminin aynısının kurulacağı Romanya ve Polonya ile teknik konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır yarınki resmi temaslarının ardından başkent Bükreş'te bulunan Atatürk büstü ve Türk şehitliğini ziyaret edecek. CİHAN

Yorumlar